Hur kan vi öka delaktigheten i mötet mellan placerade barn och socialtjänsten? Tillsammans med placerade ungdomar i vår verksamhet har vi tagit fram en utbildningsfilm med ungdomarnas råd och tips för hur de kan göras mer delaktiga i sin placering.
Filmen och utbildningsmaterialet baserar sig på tankar och ideér som ungdomar i vår stödverksamhet tagit fram tillsammans med socialsekreterare under en workshop. Filmen består av tre kapitel.
Kapitel 1:
Dokumentationen
– Bristande information och delaktighet
Kapitel 2:
Hembesöket
– Bristen på enskilda samtal
Kapitel 3:
SMS:et
– Vikten av relationsbyggande och att lyfta det positiva
Till varje kapitel följer ett utbildningsmaterial som består av ungdomarnas tips samt diskussionsfrågor.
En placering är en omtumlande process för de allra flesta ungdomar. De rycks upp från en tillvaro och flyttas till en annan, samtidigt som de ofta upplever att de själva har väldigt lite att säga till om. För många ungdomar förknippas processen med osäkerhet och oro inför framtiden och det är vanligt att ungdomarna känner sig maktlösa i processen. Du som jobbar som barnsekreterare spelar en oerhört viktig roll för att få ungdomen att känna sig trygg under placeringen.
Under 2023-2024 har placerade ungdomar som går i stöd hos oss fått formulera och samla sina åsikter, erfarenheter och förslag som de fått framföra till både politiker och professionella som arbetar inom socialtjänsten. Ungdomarna har bl.a. deltagit på mässor och konferenser, anordnat en diskussionskväll för lokalpolitiker i Göteborg och träffat socialtjänstministern för att lyfta sina erfarenheter av att vara placerad.
Filmen är framtagen med stöd från MUCF.
Vi hoppas att materialet ska vara värdefullt för din verksamhet!