JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Vi fyller år!

Maskrosbarn fyller 18 år! Hurra!

 Stort tack till alla som möjliggjort våra 18 år

Utan er, våra trogna följare, påhejare, givare, stöttare, engagerade, utan er inga 18 år! Vi är så tacksamma för det stöd vi får som gör det möjligt för oss att fortsätta att arbeta med barns rätt till stöd och trygghet.

Min vision var att andra unga skulle få träffa en Denise, en vän som de kunde dela erfarenheter med och som förstod dem. Det var grunden i hela Maskrosbarn. Idag har tusentals unga fått känna gemenskap och vänskap med både jämnåriga och vuxna, runt om i hela landet. Det är jag oerhört stolt över.

/Therése Eriksson, grundare av Maskrosbarn

Vår bakgrund

Idén om Maskrosbarn föddes när Therése Eriksson och Denise Madsen träffades under gymnasietiden. De delade erfarenhet av att ha en förälder med missbruk och psykisk sjukdom samt att känna sig helt ensamma i sin situation, och grundade därför organisationen som ett projektarbete i skolan 2005. Therése och Denise, då 17 år gamla, började föreläsa för både barn och vuxna för att normalisera situationen för barn som levde i liknande situationer och visa att det faktiskt går att må bra, även om ens förälder mår dåligt. Läs mer om Maskrosbarn och hur organisationen växt sedan dess.

Vad var er vision för Maskrosbarn?

Therese: Min vision var att andra unga skulle få träffa en Denise, en vän som de kunde dela erfarenheter med och som förstod dem. Det var grunden i hela Maskrosbarn. Idag har tusentals unga fått känna gemenskap och vänskap med både jämnåriga och vuxna, runt om i hela landet. Det är jag oerhört stolt över.

Denise: Jag tror inte jag hade en tydlig vision om vad Maskrosbarn skulle kunna vara i framtiden – det var en för svindlande tanke! Men att vi ville föra ihop ungdomar och få dem att få en vän som förstod, var en stor drivkraft och ett mål!

Vilket är ditt finaste minne/milstolpe från Maskrosbarns 18 år?

Therese: Vi har nått så många milstolpar och jag har så många fantastiska minnen från våra 18 år inom organisationen. Men mina finaste minnen är från våra stödverksamheter, på läger  och på ungdomsgårdarna. När vi har fått följa ungdomar i många år och se dem växa och utvecklas.

Denise: Jättesvårt- men ett fint minne är första lägret vi hade där över hälften av ledarna själva var tidigare lägerdeltagare.  Att få jobba tillsammans med ett stort gäng vars utveckling jag fått följa under några år i lägerverksamheten- först som ungdomsledare och sedan som ledare var helt otroligt! Både som minne och milstolpe!

Var tänker du att Maskrosbarn är om ytterligare 18 år?

Therese: Oj det är en svindlande tanke, men jag tänker att vi är en ännu starkare organisation som kämpar för barns rättigheter och att vi finns i många fler barns vardag genom att finnas på fler orter och kunna ge fler barn stöd.

Denise: Jag önskar att det fortsätter att vara ett andra hem för ungdomar runt om i Sverige, att vi kan fortsätta erbjuda fina stöd som är utformade utifrån ungdomarnas behov. Att vi har ännu fler stöd och kan möta och stötta ännu fler ungdomar!

Jag var så trasig när jag kom hit, men här känner jag mig accepterad. Jag gillar mig själv nu.

/Ungdom

Hopp om framtiden

”Efter att hela tiden fått höra att jag var värdelös och allt var mitt fel, så trodde jag det. Inte kunde jag bli något, jag som var så dum. Det var ingen idé med skola jobb och allt det där” 

Många av ungdomarna vi möter har svårt att se så långt fram då de fokuserar på att överleva och hantera situationen här och nu. Eller så tänker de att deras framtid redan är förutbestämt, att man blir som sina föräldrar.

Framtidstro är därför en viktig del i vår metod och ett av våra målområden i stöd till barnen. Vi vet att framtidstro är oerhört viktigt för barnen. Dels för att hjälpa dem att hantera situationen de befinner sig i, men även för att öka på deras känsla av självbestämmande och egenmakt.

Vi arbetar med att undersöka och väcka nyfikenhet och intresse för dem själva och utforska vad de vill göra i framtiden. Vi jobbar med att väcka barnens egenmakt och hjälpa dem att utforska vad de vill, sätta upp delmål och jobba mot att uppfylla dessa mål. 

För vi vet att det är oerhört viktigt för hälsan att ha hopp om framtiden.