JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Om oss

Barnrättsorganisationen Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra levnadsvillkoren för de 500 000 barn i Sverige med föräldrar som har ett missbruk, en psykisk sjukdom eller som utsätter dem för våld.

Om barnrättsorganisationen Maskrosbarn

Maskrosbarn är politiskt och religiöst obunden förening utan vinstdrivande syfte. Vi jobbar för att barn mellan 13-19 år ska få chans att berätta om sina svåra hemförhållanden, kanske för allra första gången. Vi erbjuder långsiktigt stöd, gemenskap och möjlighet att förändra sitt eget liv.

Alla barn har rätt till sin barndom.

Vårt arbete

Maskrosbarn består av två verksamhetsområden – stödverksamhet och ­ påverkansarbete. I dessa två områden arbetar vi för att nå vårt verksamhetsändamål; att förbättra uppväxtvillkoren för unga med föräldrar som har ett missbruk, en psykisk sjukdom eller som utsätter dem för våld.

Vi har under åren mött tusentals barn och har utvecklat flera typer av stödprogram, föreläsningar, utbildningar och tjänster utifrån barnens önskningar och behov. Vi samarbetar med kommuner, regioner, myndigheter och andra aktörer som möter vår målgrupp runt om i hela Sverige.

Vi jobbar ständigt för att lyfta frågan kring barns rätt till stöd och en bättre samverkan i samhället. Maskrosbarn fungerar även som remissinstans där vi får chansen att lämna ungdomars åsikter i lagstiftningsfrågor och beslut som kan komma att påverka deras framtida liv.

Bakgrund

Idén om organisationen föddes när Therése Eriksson och Denise Madsen träffades under gymnasietiden. De delade erfarenheter av att ha föräldrar med missbruk och psykisk sjukdom samt att känna sig helt ensamma i det. 2005 grundade de Maskrosbarn som ett projektarbete i skolan och Therése och Denise började föreläsa. De ville normalisera situationen för barn som levde i liknande situationer och visa att det faktiskt går att må bra, även om ens föräldrar mår dåligt. Både Therése och Denise jobbar idag kvar i organisationen – Therése som utvecklingschef och Denise som stödchef. Lär känna Therese och Denise.

Min vision var att andra unga skulle få träffa en Denise, en vän som de kunde dela erfarenheter med och som förstod dem. Det var grunden i hela Maskrosbarn. Idag har tusentals unga fått känna gemenskap och vänskap med både jämnåriga och vuxna, runt om i hela landet. Det är jag oerhört stolt över.

/Therése Eriksson, grundare av Maskrosbarn

Vår personal

Idag består Maskrosbarn av cirka 30 medarbetare som arbetar heltid och över 170 personer som jobbar deltid som ledare på våra ungdomsgårdar, lägerledare på våra helg– och lovläger samt som digitala kuratorer.  Vår chatt bemannas av volontärer runt om i Sverige. Maskrosbarn har kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö men når med flera av våra stödprogram, utbildningar och föreläsningar ungdomar i hela landet.

Information om våra stadgar, redovisning och styrelse hittar du här.