ÄR DU UNGDOM OCH HAR DET JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS!

Maskrosbarn logotyp
STÖTTA OSS

Maskrosbarn barnrättsorganisation

Barnrättsorganisationen Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra levnadsvillkoren för barn med föräldrar som har ett missbruk, en psykisk sjukdom eller som utsätter dem för våld.

Om barnrättsorganisationen Maskrosbarn

Alla barn har rätt till sin barndom.

I Sverige har omkring en halv miljon barn och ungdomar minst en förälder som har ett missbruk eller psykisk sjukdom. Många av de här barnen utsätts även för våld i hemmet. Barnrättsorganisationen Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra deras levnadsvillkor. Vi jobbar för att barn mellan 13-19 år ska få chans att berätta om sina svåra hemförhållanden, kanske för allra första gången. Vi erbjuder långsiktigt stöd, gemenskap och möjlighet att förändra sitt eget liv.

Idén om organisationen föddes när Therése Eriksson och Denise Madsen träffades under gymnasietiden. De delade erfarenheter av att ha föräldrar med missbruk och psykisk sjukdom samt att känna sig helt ensamma i det. 2005 grundades Maskrosbarn som ett projektarbete i skolan och Therése och Denise började föreläsa. De ville normalisera situationen för barn som levde i liknande situationer och visa att det faktiskt går att må bra, även om ens föräldrar mår dåligt.

Idag består Maskrosbarn av cirka 27 medarbetare som arbetar heltid och över 150 personer som jobbar deltid som ledare på våra ungdomsgårdar, lägerledare på våra helg– och lovläger samt som digitala kuratorer.  Vår chatt bemannas av volontärer runt om i Sverige. Maskrosbarn har kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö men når med flera av sina stödprogram, utbildningar och föreläsningar ungdomar i hela landet.

Vårt arbete

Vi på Maskrosbarn har sedan starten 2005 mött tusentals barn och vi har utvecklat många olika typer av stödprogram, föreläsningar, utbildningar och tjänster utifrån barnens önskningar och behov. Vi samarbetar med kommuner, regioner, myndigheter och andra aktörer som möter vår målgrupp runt om i hela Sverige.

Maskrosbarn består av två verksamhetsområden – stödverksamhet och ­ påverkansarbete. I dessa två områden arbetar vi för att nå vårt verksamhetsändamål; att förbättra uppväxtvillkoren för unga med föräldrar som har ett missbruk, en psykisk sjukdom eller som utsätter dem för våld.

Vi jobbar ständigt för att lyfta frågan kring barns rätt till stöd och en bättre samverkan i samhället – för att alla barn har rätt till en trygg uppväxt!