ÄR DU UNGDOM OCH HAR DET JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS!

Maskrosbarn logotyp
STÖTTA OSS
var-den-som-gor-nagot

Barndom utan baksmälla

Initiativet Barndom utan baksmälla syftar till att göra skillnad för barn som far illa av vuxnas drickande. Målet är att fler vuxna ska agera när barn far illa av vuxnas drickande.

Barndom utan baksmälla

I Sverige far 320 000* barn illa till följd av sina föräldrars alkoholkonsumtion, och alldeles för få av dem blir sedda eller hjälpta av andra vuxna i deras närhet. Initiativet Barndom utan baksmälla syftar till att få fler vuxna att våga agera och se barn i sin närhet som far illa. Vuxnas alkoholproblem ska aldrig behöva bli ett barns problem.

Bakom initiativet står Maskrosbarn, Bris, World Childhood Foundation, Trygga Barnen och Systembolaget. Tillsammans har vi bland annat tagit fram guiden ”Avgörande ögonblick” som innehåller råd för hur du som vuxen kan göra skillnad. Råden utgår från barns berättelser om vad de önskat att vuxna gjort för dem.

Att hjälpa är ofta enklare än du tror

*Enligt Rapport 185 från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysningen (Stockholm 2019).

Ta del av konkreta råd

I vår guide Avgörande ögonblick har vi samlat tips och råd på vad du kan göra för att hjälpa ett barn som far illa av vuxnas drickande. Råden utgår från barns berättelser om vad de önskat att vuxna gjort för dem.

Läs guiden (pdf)

Inspirera genom din egen berättelse

Hur såg det ut för dig när du var barn? Fanns det någon trygg vuxen i din närhet, och vad gjorde hon eller han? Har du själv erfarenhet av att finnas där för barn som hamnat i kläm när deras föräldrar druckit?

Dela din berättelse

Bidra genom att ge en gåva

Genom att ge en gåva till Maskrosbarn är du med och möjliggör vårt arbete så att fler barn som lever i svåra hemförhållanden kan få hjälp och stöd.

Klart jag vill bidra

Gör skillnad - visa att du finns där