ÄR DU UNGDOM OCH HAR DET JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS!

STÖTTA OSS
Hela landet

Hela landet

Hos Maskrosbarn kan du få stöd oavsett vart i landet du bor!

Maskrosbarn finns för dig som har en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller som utsätter dig för våld. Vi alla som jobbar på Maskrosbarn har själva haft det jobbigt när vi växte upp och vet därför hur det kan kännas.

Du kan chatta med oss, få prata med en kurator eller coach online men även åka iväg på läger under skolloven. Läs mer om våra aktiviteter nedan vi hoppas att vi hörs eller ses!

Chatt

Kurator Online

Vi finns här för dig! Har du en förälder som dricker för mycket, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld? Vill prata med någon som förstår hur det kan kännas? Vi som jobbar som kuratorer på Maskrosbarn har själva haft en liknande uppväxt och finns här för att lyssna, stötta och ge råd kring de frågor och funderingar du har. Vi pratar om det som känns viktigt för dig, till exempel hur du mår, hur det är hemma eller vad det finns för hjälp att få. Det går att boka samtal på telefon eller video - du väljer! Samtalen är gratis och din vårdnadshavare behöver inte godkänna att du har kontakt med oss. Klicka här för att boka en tid: https://www.timecenter.se/maskrosbarn/ Har du några frågor, maila till jeanette@maskrosbarn.org eller erika@maskrosbarn.org.

Läs mer här
Coach_online

Coach Online

Vill du ha en egen Coach? I Coach Online har du elva samtal under tio veckor med ett vuxet Maskrosbarn. Ni pratar sedan tillsammans om hur du vill fortsätta få stöd. Du bestämmer via vilket socialt media du vill ha dina samtal på och du bestämmer själv om du vill prata eller chatta. Ni kommer att prata om det som känns viktigt för dig – till exempel hur du har haft det eller vad som hänt under veckan men också kring olika viktiga teman som roller i en familj, vad  du som ungdom har för rättigheter och hur vill du att din framtid ska se ut? Innan varje samtal kommer du och din coach titta på en kort film som handlar om temat och efteråt få tips på en övning som du kan göra till nästa samtal. Efter att du har haft samtalen med din coach har du möjlighet att fortsätta ha kontakt med Maskrosbarn i vår chatt, delta på träffar i Stockholm/Göteborg/Malmö eller söka till våra lovläger. Maila till coachonline@maskrosbarn.org och skriv att du vill ha en Coach Online. Det går också bra att maila om du har några andra frågor som handlar om det här stödet.

Läs mer här
Chatt (1)

Chatt

I chatten kan du ta upp det som du tycker är viktigt Chatta med oss! I chatten kan du ta upp det som du tycker är viktigt – inga problem är för stora eller små och du är alltid anonym. Vi som chattar med dig är själva vuxna maskrosbarn och vet hur det kan kännas och hur skönt det kan vara att prata med någon som förstår. Chatten är öppen varje söndag till fredag (se tider nedan). Vi brukar också ha extraöppet kring speciella dagar eller högtider – då kan schemat ändras. Är chatten stängd och du vill kontakta oss på annat sätt går det bra att maila: mail@maskrosbarn.org. Öppettider Måndag-tosdag kl. 18-22 Fredag kl. 18-20 Söndag kl. 20-22

Läs mer här
Lovlager

Lovläger

Maskrosbarns lovläger – läger på skolloven för dig som är mellan 13-15 år. Varje år har Maskrosbarn läger på sommarlovet, höstlovet och jullovet. Du som är ny ungdom börjar alltid med dina läger på sommaren och kan gå på läger i 3 år totalt. På lovläger kommer alla från olika delar av Sverige och alla som kommer är själva maskrosbarn, även våra ledare är vuxna Maskrosbarn. Vi vet hur vi gjorde för att må bra, hur skönt det kan kännas att få träffa andra som har det på liknande sätt och att få komma hemifrån ett tag. Ett sommarläger är 10 dagar långt och ett höst/julläger är 4 dagar. Det är ungefär 20 stycken ungdomar på varje period och 15 stycken vuxna. Vi har också några ungdomsledare som själva gått på läger och är mellan 16-20 år. Anmälan för sommaren 2021 kommer öppna 1 mars här på hemsidan. Vad gör vi på läger? På våra läger gör vi massa olika saker – vi hänger på stranden, bakar, spelar spel, har myskvällar med massa filtar och tända ljus! Vi hittar också på olika aktiviteter, ibland åker vi iväg och klättrar, rider eller drar igång en galen femkamp på gården. På lägren har vi också något som vi kallar arbetsgrupp och ledardate – där pratar vi om vad som är viktigt i ditt liv just nu, ger varandra tips och råd och gör olika övningar. Ledardaterna är en stund för dig och en ledare att ta en promenad, dricka te eller hänga i hängmattan och prata om precis vad du vill. “När du är på läger får du vara helt dig själv och känna alla känslor du behöver utan att må dåligt över det" Ungdom 17 år Har du några frågor om lovläger? Hör av dig till Helen på helen@maskrosbarn.org. Det går även bra att ringa eller sms:a på 073-736 10 50.

Läs mer här
Barnombud

Barnombud

Ett stöd för dig mellan 13 och 19 år som har behov av kontakt med socialtjänsten Barnombud är ett stöd för dig mellan 13 och 19 år som har behov av kontakt med socialtjänsten. Om du som ungdom redan har kontakt med oss på Maskrosbarn på något sätt, till exempel går på läger, är hos oss på vår ungdomsgård eller är i chatten, då kan du också få hjälp av våra barnombud. Vad gör ett Barnombud? Vi på Maskrosbarn vet att det kan vara svårt att prata med vuxna om hur du har det. Ett barnombud kan hjälpa till på olika sätt. Vi kan till exempel hjälpa dig att prata med socialtjänsten, följa med dig på möten och hjälpa dig att framföra det du vill säga och prata med dig om vad du har rätt till när du har kontakt med socialtjänsten. Kanske känner du dig inte lyssnad på eller att du inte förstår vad som händer på socialtjänsten? Du bestämmer på vilket sätt du vill ha hjälp! Alla vi som är Barnombud är också maskrosbarn och vet hur det kan vara hemma. Säg till den person som du har kontakt med på Maskrosbarn att du vill veta mer om barnombud så hjälper hen dig!

Läs mer här
josefin och Helen

Maskrosbarnpodden

Lyssna på Maskrosbarnpodden! Varje månad släpper vi ett poddavsnitt med olika teman eller så pratar vi med en spännande gäst. Vad finns det för psykiska sjukdomar? Vad kan det bli för konsekvenser av att ha en förälder som dricker för mycket och vad gör egentligen socialtjänsten? Podden finns tillgänglig här på hemsidan och i de flesta podd-apparna. Sök på Maskrosbarnpodden och prenumerera nu! Har du något ämne som du vill att vi tar upp i podden? Eller andra tips och frågor? Maila podd@maskrosbarn.org.

Läs mer här
MRB_Live

Digital ungdomsgård

Varje måndag kl. 18 sänder vi live på Instagram. Vi pratar om känslor, bjuder in gäster, gör roliga utmaningar och mycket annat skoj. Vi har ofta frågelådor på Instagram story där du kan ställa frågor till oss om lite vad som helst, exempelvis om du undrar något om Maskrosbarn, om du vill ha råd om en situation eller om du helt enkelt vill tipsa oss om något.  Inga frågor är konstiga eller dumma! Kontot är till för dig som är mellan 13-19. Vi hoppas att vi ses där! Kika mer på vårt Instagramkonto @Mrb_live här!

Läs mer här