JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Lovläger

Du som är mellan 13-15 år och identifierar dig som maskrosbarn kan söka till våra lovläger, oavsett var i Sverige du bor.

Maskrosbarns lovläger – läger på skolloven för dig som är mellan 13-15 år

Årets sommarläger är nu fullsatt. Anmälan till nästa års läger öppnar i mars 2024.

Varje år har Maskrosbarn läger på sommarlovet, höstlovet och jullovet. Du som inte gått på lovläger hos oss tidigare börjar alltid med att delta på sommarlägret. Du kan gå på våra läger under 3 år. Alla våra läger är gratis för dig att delta på, och vi står för resor, mat, boende och aktiviteter.

På lovläger kommer barn från olika delar av Sverige, och alla som kommer är maskrosbarn. Även våra ledare är vuxna maskrosbarn. Vi vet hur vi gjorde för att må bra, hur skönt det kan kännas att få träffa andra som har det på liknande sätt och att få komma hemifrån ett tag.

Ett sommarläger är 10 dagar långt och ett höst- och julläger är 4 dagar. Det är ungefär 20 ungdomar och 15 vuxna på varje läger. På lägren deltar även ett par ungdomsledare som är mellan 16-20 år och som själva tidigare varit på lägren.

Vad gör vi på läger?

På våra läger gör vi massa olika saker – vi hänger på stranden, bakar, spelar spel, har myskvällar med massa filtar och tända ljus! Vi hittar också på olika aktiviteter, ibland åker vi iväg och klättrar, rider eller drar igång en galen femkamp på gården. Såhär beskriver en ungdom vad läger har betytt för henne.

På lägren har vi också något som vi kallar arbetsgrupp och ledarsamtal – där pratar vi om vad som är viktigt i ditt liv just nu, ger varandra tips och råd och gör olika övningar. Ledarsamtalen är en stund för dig och en ledare att ta en promenad, dricka te eller hänga i hängmattan och prata om precis vad du vill.

Anmälan

Årets sommarläger är nu fullsatt. Anmälan till nästa års läger öppnar i mars 2024.

Har du några frågor om lovläger?

Hör av dig till Helen på helen@maskrosbarn.org. Det går även bra att ringa eller sms:a på 076-721 02 57.

 

“När du är på läger får du vara helt dig själv och känna alla känslor du behöver utan att må dåligt över det”

Ungdom 17 år

Frågor & Svar

 • Vem får komma på läger?

  Alla ungdomar som har en förälder som dricker för mycket, använder droger och/eller mår psykiskt dåligt, eller som bevittnar eller blir utsatt för våld hemma, kan komma på läger hos Maskrosbarn.

 • Finns det regler?

  Ja, vissa saker gör att du behöver lämna lägret. Du är då välkommen tillbaka nästa läger. – Du får inte ta med dig eller använda droger eller alkohol på lägret – Du får inte ha ett aktivt självskadebeteende (du får inte heller ha skadat dig veckorna innan lägret) – Ingen mobbning – det är viktigt för oss att lägret är en plats där alla kan känna sig trygga. Sen har vi såklart lite andra regler som att du inte får lämna gården utan en ledare, vi följer tiderna på schemat och att vi hjälps åt osv.  

 • Vad är det för mat?

  Vi älskar mat och brukar ha utbildade kockar som jobbar på sommarlägrena. Det är olika mat på varje läger men till exempel så gillar vi tacos, chili con carne, pasta carbonara och grillat. Självklart får du anpassad mat om du är allergisk eller är t.ex vegan.

 • Behöver jag ha med mig pengar eller något annat?

  Nej! Vi betalar för dina biljetter, all mat, godis och aktiviteter och allt vi gör tillsammans på lägret! Vi skickar en packlista innan med saker som kan vara bra att ha med sig, tex lakan, hygienartiklar och badkläder. Är det något du inte har så löser vi det!

 • Kan jag åka med en kompis?

  Vi rekommenderar faktiskt att du inte gör det – det är så mycket lättare att komma in i gruppen om du inte redan har en kompis som du hänger med.

 • Hur sover vi?

  Alla deltagare sover tillsammans uppdelat på ett par rum, du kommer att sova med 2-3 andra deltagare i ett rum. Det finns alltid en ledare som sover jour om du behöver prata med någon under natten, eller bara vill ha te eller en macka.

 • När öppnar anmälan till sommarens läger?

  Anmälan öppnar varje år i mars.

 • Tystnadsplikt och sekretess

  Vi har tystnadsplikt, vilket innebär att vi inte får lämna ut uppgifter om dig, eller föra vidare vad du berättat för oss till andra.

Att åka på Maskrosbarns läger har betytt väldigt mycket för mig. Det har betytt allt. Jag blev hel, och vågade börja tro på mig själv. Varje dag fick jag förståelse, omtanke och kärlek. Jag fick vara jag.

/Ungdom

Vill du veta mer?

Kontakta mig
Visa fler

Välkommen till Maskrosbarn!

Vi finns här för dig  som är mellan 13-19 år och känner att det är jobbigt hemma. Att våga ta kontakt med oss är ett första steg till att få hjälp och börja må bättre!