JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Barnombud

Ett barnombud kan till exempel hjälpa dig att prata med socialtjänsten, följa med dig på möten och kan berätta vad du har rätt till när du har kontakt med socialtjänsten.

Ett stöd för dig som har behov av kontakt med socialtjänsten

Om du som ungdom redan har kontakt med oss på Maskrosbarn på något sätt, till exempel går på läger, är hos oss på vår ungdomsgård eller brukar chatta med oss,  kan du också få hjälp av våra barnombud.

Vad gör ett Barnombud?

Vi på Maskrosbarn vet att det kan vara svårt att prata med vuxna om hur du har det. Ett barnombud kan hjälpa till på olika sätt. Vi kan till exempel hjälpa dig att prata med socialtjänsten, följa med dig på möten och hjälpa dig att framföra det du vill säga och prata med dig om vad du har rätt till när du har kontakt med socialtjänsten. Kanske känner du dig inte lyssnad på eller att du inte förstår vad som händer på socialtjänsten? Du bestämmer på vilket sätt du vill ha hjälp!

Alla vi som är barnombud är själva också maskrosbarn och vet hur det kan vara hemma. Säg till den person som du har kontakt med på Maskrosbarn att du vill veta mer om barnombud så hjälper vi dig!

Vill du veta mer? Kontakta maria@maskrosbaarn.org, eller ring/sms:a 076-721 02 56.

Frågor & Svar

 • Kan vem som helst få stöd av barnombud?

  Om du är mellan 13-19 år och redan har kontakt med Maskrosbarn kan du få hjälp av ett barnombud i kontakt med myndigheter.

 • Vilka är det som är barnombud?

  Vi som är Barnombud på Maskrosbarn är vuxna och har själva vuxit upp med en förälder som inte mår så bra. Vi är utbildade socionomer och brinner för barns rättigheter!

 • Vad gör ett barnombud?

  Ett barnombud hjälper och stöttar ungdomar i deras kontakt med myndigheter, framför allt socialtjänsten. Vi kommer gemensamt fram till hur ett barnombud skulle kunna hjälpa dig.

 • Kostar det något att få ett barnombud?

  Nej, precis som allt annat stöd hos Maskrosbarn är Barnombud gratis.

I efterhand önskar jag att jag hade haft ett barnombud tidigare för det hjälpte väldigt mycket att ha det. Att ha med någon som man känner gjorde att det inte var lika obekvämt att ha mötet. Eftersom mitt barnombud visste mycket om mig och min bakgrund kunde hon ställa relevanta frågor om saker som hon visste att min socialsekreterare behövde veta.

/Ungdom om sitt barnombud

Hör gärna av dig!

Maria Pihlgren
Visa fler

Välkommen till Maskrosbarn!

Vi finns här för dig som är mellan 13-19 år och känner att det är jobbigt hemma. Att våga ta kontakt med oss är ett första steg till att få hjälp och börja må bättre!