JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Min historia - elevföreläsning

5-6 elever i varje klass har en förälder som har en psykisk sjukdom, missbruk eller som utsätter dem för våld. Samtidigt säger 59% av lärarna att det är svårt att prata med sina elever om deras hemförhållanden.

En elevföreläsning om att växa upp med svåra hemförhållanden


Syftet med vår föreläsning för högstadie- och gymnasieelever är att genom egna erfarenheter sprida kunskap om hur det kan vara att växa upp med en förälder som mår psykiskt dåligt, har ett missbruk och/eller utsätter en för våld. Vi visar att det går att må bra trots att ens förälder mår dåligt och minskar tabun kring frågan. Föreläsningen innehåller också information om vart ungdomarna kan vända sig för att få stöd.


Föreläsningen är en timme lång och vi stannar kvar efteråt för att svara på frågor. Vi ber er därför att avsätta totalt 90 minuter för vårt besök.


Kontakta natalia@maskrosbarn.org, eller använd vårt kontaktformulär för att boka elevföreläsning till din skola.


Frågor & Svar

 • Vem riktar sig föreläsningen till?

  Föreläsningen är framtagen till ungdomar mellan 13-19 år.

 • Hur lång är föreläsningen?

  Föreläsningen är ca en timme. Vi stannar kvar efteråt och svarar på frågor från eleverna, så avsätt gärna 1,5 timme för vårt besök.

 • Vad kostar föreläsningen?

  Priset varierar beroende på upplägg och ort. Kontakta oss gärna för en offert!

 • Kan föreläsningen genomföras digitalt?

  För att få ut det mesta av föreläsningen rekommenderar vi att den genomförs på plats, men vid önskemål håller vi även digitala föreläsningar.

 • Kan man boka utbildning till personalen samtidigt?

  Ja självklart! Genom att ge eleverna kunskap om sin situation samtidigt som skolpersonalen får verktyg att fånga upp och stötta eleverna ökar möjligheterna till att fler elever vågar berätta och få hjälp. Bokar ni både elevföreläsning och utbildning för skolpersonalen får ni ett förmånligt paketpris. Vi skräddarsyr givetvis utbildningspaketet efter era behov.

 • Hur bokar jag?

  Vad roligt att du är intresserad av våra elevföreläsningar! Fyll i formuläret på sidan eller hör av dig till natalia@maskrosbarn.org så får du hjälp med bokning.

"Tack för att du berättar om hur det var när du växte upp. Jag kände igen mig jättemycket i det du berättade."

/Elev efter föreläsning

Visste du att…

…omkring 5-6 elever i varje klass lever i familjer där föräldern har en psykisk sjukdom, missbruk eller som utsätter dem för våld?  72%* av eleverna säger att deras hemsituation har påverkat deras skolarbete negativt.

Under 2021 nådde vi över 12 000 elever runtom i Sverige med våra elevföreläsningar! Många skolor vi föreläser för bokar återkommande in oss under skolans hälsofrämjande dagar.

(Enligt rapporten ”Fråga hur vi mår, inte hur det går”, Maskrosbarn 2019)

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

Jag vill veta mer!

Årskurs

Genom att skicka in formuläret godkänner du vår integritetspolicy