Träffa oss 27 juni – 1 juli på Barnrättstorget i Almedalen!
Barnkonventionen är lag i Sverige men ändå finns det barn som inte får sina rättigheter tillgodosedda. Vad anser Barnrättstorgets deltagande organisationer behöver hända framöver för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda?
Tid och plats: Tisdag 27 juni kl. 15-16, Barnrättstorget (Hamnplan, H209).
Arrangör: Stiftelsen allmänna barnahuset
Vårt medverkande: Paneldeltagare
Hur kan vi minska den maktlöshet som barn som lever i utsatthet upplever i sina kontakter med myndigheter? Panelsamtal med myndigheter där bl.a. Camilla Waltersson Grönwall, socialtjänstminister, Fredrik Lundh Sammeli, vice ordförande i socialutskottet, Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision och Melinda Jacobs, Lilla hjärtat vänförening kommer att delta. Vi bjuder på frukost sponsrad av vår samarbetspartner Espresso House!
Tid och plats: Onsdag 28 juni, kl. 9.00-9.45, Barnrättstorget (Hamnplan, H209).
Arrangör: Maskrosbarn
Vårt medverkande: Moderator och arrangör
Barn har rättigheter som anhöriga. Sedan 2010 ska hälso- och sjukvårdens personal uppmärksamma barns behov av information, råd och stöd när de är anhöriga. Fortfarande är det få barn som får denna rättighet tillgodosedd. Vad behöver hända för att hälso- och sjukvården ska ta sitt ansvar?
Tid och plats: Fredag 30 juni, kl. 8.00-8.45, Barnrättstorget (Hamnplan, H209).
Arrangör: Stiftelsen allmänna barnahuset
Vårt medverkande: Paneldeltagare
076-721 02 66
linn.n@maskrosbarn.org
076-721 02 70
johanna@maskrosbarn.org
Att ha kontakt med och söka stöd från en myndighet kan vara svårt även för en vuxen. Inte sällan upplever man att systemet är svårnavigerat och att stödet inte är tillräckligt lättillgängligt. För barn kan det vara obegripligt svårt att vara i kontakt med myndigheter. Barn vars föräldrar har en bristande föräldraförmåga, har ofta ingen annan trygg vuxen som kan hjälpa dem i sina myndighetskontakter. Enligt Maskrosbarns erfarenhet kan denna maktobalans få allvarliga konsekvenser då det kan leda till att barnet inte vågar berätta om sin situation eller klaga på beslut.
Enligt barnen själva grundar sig deras känsla av maktlöshet ofta i bristande
För att minska barns maktlöshet i kontakt med myndigheter ser vi på Maskrosbarn att vi bland annat behöver: