JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Maskrossommar

Maskrosbarn presenterar Maskrossommar i samarbete med Storytel.

Det är inte en lista av kända namn utan berättelser från barn och ungas verklighet. Berättelser som ännu inte har ett lyckligt slut. Berättelser som pågår här och nu, men som vi alla kan vara en del av att skriva slutet på.

Samtidigt som svenska folket lägger sig i hängmattor runt om i landet och kopplar av till gripande berättelser med ett lyckligt slut, så lever ett stort antal barn idag med stora utmaningar. I verkligheten, kanske bara några meter ifrån hängmattan.

Barn som lever med svåra hemförhållanden vågar ofta inte berätta för någon om sin utsatthet. En stor del av problematiken ligger i tabu och kring frågor som rör familjeförhållanden, missbruk och psykiska sjukdomar. Det är också en bidragande orsak till att vuxna inte vågar fråga barnen om hur de har det hemma.

Hur vuxna agerar kan göra stor skillnad i barns liv och hur deras framtid blir.

Lyssna på alla avsnitt här.

Du hittar även avsnitten på Storytel.
Har du inget konto på Storytel? Prova 20 dagar gratis – starta erbjudandet här.

Avsnittsinformation

Avsnitt 1

Jag heter Sanni och är 21 år. Jag vill berätta för dig om min uppväxt där min mamma under alla år utsatte mig för psykisk misshandel. Men omvärlden tyckte att mitt problem var min missbrukande pappa, trots att han var den enda som gav mig kärlek och uppmuntran. Mot alla odds kämpade jag mig igenom skolan, men när jag skulle ta studenten fanns det ingen vuxen släkting som ville fira mig.

Lyssna på Sannis berättelse här.

Avsnitt 2

Jag heter Amina. Jag är 17 år och vill berätta för dig hur det är att drivas av ständig prestationsångest.Hur jag alltid har försökt överprestera för att kompensera för allt som inte har funkat under min uppväxt. Hur jag med en frånvarande pappa har tagit på mig en mammaroll både för min mamma och min storasyster och hur pluggstress och bra betyg blev min enda väg till att känna att jag dög.

Lyssna på Aminas berättelse här.

Avsnitt 3

Jag heter Lucas och är 19 år. Jag vill berätta för dig hur oroligt det kan vara att växa upp med en mamma med missbruk. Hur man som barn hela tiden måste anpassa sig och försöka undvika hennes oförutsägbara utbrott, både fysiska och psykiska. Och hur svårt det är att inte känna skuld när ens egen mamma säger att allt dåligt i hennes liv är mitt fel.

Lyssna på Lucas berättelse här.

Avsnitt 4

Jag heter Tilda. Jag är 18 år och vill berätta för dig hur det är att hela barndomen hamna i stridslinjen mellan sina föräldrar. Hur svårt det är att växa upp när känslomässiga och rättsliga tvister präglar vardagen. När man manipuleras och till slut knappt vet vad som är verkligt längre. Och man själv får vara den vuxna fast man är ett barn.

Lyssna på Tildas besrättelse här.

Avsnitt 5

Jag heter Leah och är 18 år. Jag vill berätta för dig hur det är att växa upp med en missbrukande och manipulativ mamma. Hur hon hela tiden blir mer trodd av socialtjänsten än vad jag och min pappa blir. Det går till och med så långt att jag tar kort i smyg på droger hon har hemma hos sig för att visa hur otryggt där är, men det viftas bara bort.

Lyssna på Leahs berättelse här.

Bilderna på ungdomarna är framtagna med hjälp av AI för att barnen ska kunna berätta om sina liv utan att få negativa konsekvenser från sin omgivning. Även namn, röster, detaljer och platser är förändrade för att skydda de medverkande.

 • Engagera dig

  Ingen kan inte göra allt, men alla kan göra något. Här har vi samlat tips på vad du som vuxen kan göra för att visa engagemang för barn som mår dåligt till följd av sina hemförhållanden.

  Läs mer
 • Ge en gåva

  Med hjälp av din gåva kan vi fortsätta finnas där och ge stöd till barn med svåra hemförhållanden.

  Ge en gåva
 • Ge bort en maskrosbukett

  Våra gåvokort med maskrosbuketten bidrar till att fler barn kan få fina sommarminnen och stöd av trygga vuxna. Värdet av buketten går till vår verksamhet där barnen får stöd, kontakt med trygga vuxna och verktyg att hantera sin vardag.

  Köp en bukett