JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder för barn och unga

I september 2024 lämnade Maskrosbarn in ett remissvar på betänkandet En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder för barn och unga (SOU 2024:30).

Utredningen föreslår att inrätta en ny statlig ordning med ungdomskriminalitetsnämnder med uppgiften att fatta beslut om och följa upp individuella brottsförebyggande åtgärder för barn och unga. Maskrosbarn är kritiska och avstyrker förslaget i dess helhet.

Vi delar utredningens problembeskrivning kring en samhällsutveckling där allt fler och allt yngre barn och unga involveras i grov våldsbrottslighet. Maskrosbarn anser dock att utredningens förslag att inrätta en ny statlig ordning med ungdomskriminalitetsnämnder inte är ett ändamålsenligt eller proportionerligt tillvägagångssätt för att komma till rätta med problemen.

Vi anser att;

  • barnkonsekvensanalysen och utredningens bedömning av förslagets förenlighet med barnets bästa är bristfällig,
  • förslaget inte i tillräcklig utsträckning har analyserats i förhållande till den nya socialtjänstlagen
  • och andra satsningar på det brottsförebyggande och brottsbekämpande området
  • förslaget innebär stora brister utifrån ett rättssäkerhetsperspektiv och hög risk för en godtycklig tillämpning och diskriminering av barn.

Läs hela remissvaret här.
Läs Maskrosbarns övriga remissvar här.

Kontaktperson

Opinion och påverkan

Vi har sedan starten 2005 arbetat med delaktighet och samskapande med barnen i vår målgrupp. Under åren har vi publicerat flertalet rapporter och drivit många projekt där ungas åsikter lyfts. Maskrosbarn fungerar även som remissinstans där vi får chansen att lämna våra ungdomars åsikter i lagstiftningsfrågor och beslut som kan komma att påverka deras framtida liv.