JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Att vara placerad

Att vara placerad

Jag var 13 år när jag fick flytta ifrån mamma och pappa och det här är den tredje familjen jag bott i. Det är en bra familj, förmodligen den bästa jag haft men det känns ändå så konstigt. Jag borde vara glad, lättad över att inte behöva vara rädd för vad som ska hända varje dag. När jag bodde hemma hos mamma och pappa var det alltid kaos och jag var beredd på att vad som helst kunde hända, här behöver jag inte vara det, men jag känner mig ändå orolig.

Jag tänker mycket på hur det var hemma, hur dåligt mamma mådde och hur våldsam pappa var. Det gör ont, det känns som att de inte ville ha mig. Det försvann inte bara för att jag flyttade. Jag skäms över att jag saknar dem för jag borde inte det, jag borde vara glad för Karin och Magnus och att de vill ha mig här. Jag är glad för det, de är jättesnälla, äter middag tillsammans varje kväll och har fredagsmys varje fredag. De är en sådan där familj jag alltid velat ha, men ändå känns det som att jag snart ska explodera av alla jobbiga känslor.

Jag önskar att jag hade någon att prata med, som förstod. Det känns jobbigt att prata med Karin eller Magnus om det för jag vill inte verka otacksam när de är så snälla. Ibland känns det som att socialtjänsten och andra vuxna runt omkring mig tror att allt jobbigt jag varit med om försvann bara för att jag fick flytta till en bra familj. Det stämmer inte, det blev ännu värre, alla jobbiga känslor som jag alltid tryckt undan och inte känt kommer nu upp till ytan och jag vet inte vad jag ska göra.

Detta är en text hämtat från de berättelser vi lyfter mot beslutsfattare för att få dem att förstå att placering är en boendeform och inte ett stöd. Känner du igen dig i ungdomens berättelse? Du är inte ensam. Att vara placerad kan kännas mycket omtumlande och många tankar kommer upp när det väl lugnat sig lite runt omkring. Det är inte otacksamt mot dem du bor hos att känna så här. Vi jobbar för att fler unga ska få stöd för sin egen skull när de blir placerade. Tills att socialtjänsten kan erbjuda dig det stödet, hjälper vi på Maskrosbarn dig! Vi har flera olika stöd som du kan söka, och våra kuratorer är bra att prata med om just dessa frågor. Läs mer om våra stöd och aktiviteter här.

Behöver du någon som förstår?

Alla som jobbar i stöd hos oss har själva erfarenhet av att växa upp med svåra hemförhållanden. Att ta kontakt med oss är ett första steg till att få hjälp och börja må bättre. Du är inte ensam!

hitta hjälp här