JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Kommentar: Regeringens förslag om oberoende barnombud

Den 4 september 2024 nåddes vi av glädjande besked – regeringen tar vidare förslaget om att införa försöksverksamhet av oberoende barnrättsbyråer i civilsamhället.

Regeringen gav besked att de i årets budgetproposition kommer att göra flera strategiska satsningar kring barn och unga. En av dessa satsningar innebär att de initierar en försöksverksamhet med oberoende barnombud i civilsamhällesorganisationer som arbetar på enskilda barns uppdrag. För detta avser regeringen att i budgeten för 2025 tillföra 20 miljoner kronor per år fram till och med 2028.

Tillsammans med Barnrättbyrån har vi kämpat för det här i många år och redan 2010 utvecklade Maskrosbarn stödet Barnombud till barn i vår verksamhet som har kontakt med myndigheter. Och allt sedan dess har vi utifrån barnens önskan drivit frågan om att barn som behöver det ska erbjudas ett barnombud. Vi har många gånger påtalat att det system barnen försöker navigera i är byggt av och för vuxna. Därför är behovet av Barnombud särskilt stort hos de barn som saknar en stabil vårdnadshavare som inte kan hjälpa dem i detta. Ungdomarna i vår verksamhet har bland annat bidragit med sina åsikter, synpunkter och erfarenheter till den utredning som 2023 överlämnade förslaget till regeringen om att inrätta en försöksverksamhet (SOU 2023:40).

Regeringens besked är ett mycket viktigt steg i rätt riktning och äntligen ser det ut som barnens önskan kan bli verklighet! Vi välkomnar nyheten och ser fram emot att dela det med alla de barn i vår verksamhet som bidragit till denna förändring!

Innan jag fick ett barnombud kände jag mig väldigt osynlig, trots att det var mitt eget liv det handlade om. Efter jag fick ett barnombud så fick jag ändå känna att mitt liv är viktigt och att det förtjänar att tas på allvar.

/Ungdom i Maskrosbarns stödverksamhet

Opinion och påverkan

Vi har sedan starten 2005 arbetat med delaktighet och samskapande med barnen i vår målgrupp. Under åren har vi publicerat flertalet rapporter och drivit många projekt där ungas åsikter lyfts. Maskrosbarn fungerar även som remissinstans där vi får chansen att lämna våra ungdomars åsikter i lagstiftningsfrågor och beslut som kan komma att påverka deras framtida liv.