JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Att få familjebehandling

Jag sitter på socialtjänsten, i samma rum som jag suttit i varje tisdag kl. 15:00 de senaste veckorna, tillsammans med mamma, pappa och familjebehandlaren. I flera veckor har vi pratat om hur vi ska göra för att få bättre rutiner hemma och hur vi ska kommunicera bättre.

Jag är bara här för att min lärare gjorde en orosanmälan för att jag var dum nog att berätta att pappa dricker och blir elak och aggressiv när han är full. Jag hade nog kunnat hålla ihop det om det inte varit så att jag just den dagen varit uppe hela natten. Pappa hade varit så full att han börjat kasta saker hemma och skrek på mig och mamma. Han sa att han önskade att jag inte fanns och att han inte orkade se mig mer, sen hotade han med att hoppa från balkongen.

När jag kom till soc berättade jag om hur det var hemma, de frågade om hur det fick mig att må och hur länge pappa varit så här. Jag hann börja hoppas på att saker kanske skulle bli bättre, att jag skulle få hjälp. I stället för att jag fick det så sitter vi här varje tisdag och pratar om hur vi ska prata med varandra och hur vi ska äta middagar tillsammans. Vad spelar det för roll när pappa ändå blir skitfull varje kväll och säger att han hatar sig själv och oss.

Dessutom blir allt bara ännu värre när vi kommer hem efter de här mötena. När vi är där så säger han att han förstår och allt ska bli så mycket bättre men så blir det aldrig. Pappa blir alltid jättefull de dagarna vi varit på soc. Om det blir såhär när man berättar för någon vuxen om hur det är hemma så är det bättre att vara tyst. Om 5 år fyller jag 18 då kan jag göra som jag vill, det är bara att stå ut. 

Är du ungdom och känner igen dig i att få fel eller för lite stöd finns vi här för dig! Det kan finnas andra stöd att få från socialtjänsten, men ibland kan du som ung behöva hjälp med att lyfta dina önskningar i sammanhang där du träffar många vuxna. Vi har barnombud som kan hjälpa dig i mötet med socialtjänsten.  Är du ung och har det svårt hemma men aldrig berättat för någon? Hör av dig till oss via vår chatt där du kan vara anonym.