JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Barnrättsbox för placerade barn

Barnrättsboxen för placerade barn innehåller verktyg som underlättar för dig som socialsekreterare att göra placerade barn delaktiga i sin kontakt med socialtjänsten och sitt familje-/ jourhem. Verktygen  är utvecklade tillsammans med barn inom Maskrosbarns stödverksamhet och med perspektiv från socialsekreterare i flera olika projekt som vi bedrivit under många år.

Barnrättsboxen för placerade barn innehåller följande verktyg:

  • Om mig. Hjälper barnet att berätta om sig själv inför en placering. (A4)
  • Om mitt nya hem. Hjälper familje-/jourhemmet att berätta om barnets nya hem. (A4)
  • Termometern. Hjälper socialtjänsten och barnet att prata om hur de ser på placeringen och hur planeringen ser ut framåt. (A4)
  • Checklista med frågor för socialtjänsten inför uppföljning med barnet. (A5)
  • Frågekortlek som hjälper barnet ställa vanliga frågor man kan ha inför en placering. (90×55 mm)
  • Frågekortlek Hur är det? Hjälper socialtjänsten ställa frågor om hur barnet upplever sin placering. (90×55 mm)

Fyll i formuläret nedan så får du en länk till materialet via e-post. Skriv ut och använd det i ditt arbete med en gång.  Materialet är kostnadsfritt.

Nedan kan du också ta del av vårt webbinarium där vi går igenom hur du kan använda Barnrättsboxen för placerade barn i ditt arbete.

Jag vill kostnadsfritt ta del av Barnrättsboxen för placerade barn

Genom att skicka in formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Såhär använder du verktygen i Barnrättsboxen

Om Maskrosbarns Barnrättsboxar

Vi har genom åren i ett flertal projekt kämpat tillsammans med ungdomar och socialsekreterare för att öka barns delaktighet. Både ungdomar och socialsekreterare har berättat för oss om de olika svårigheterna som finns utifrån deras olika perspektiv.

2020 firade vi på Maskrosbarn att barnkonventionen äntligen blivit lag genom att ta fram en Barnrättsbox.

Barnrättsboxen innehåller verktyg för att underlätta för socialsekreterare att göra barn delaktiga i sin kontakt med socialtjänsten. Sedan dess har verktygen använts flitigt och vi har fått ta del av många fina exempel på hur det möjliggjort för fler barn och unga att bli delaktiga under sin kontakt med socialtjänsten.

I oktober 2023 lanserade vi en Barnrättsbox för placerade barn som innehåller verktyg som underlättar delaktigheten för barn som placeras i familje- eller jourhem.

Har du frågor om materialet kontakta linn@maskrosbarn.org.