JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Psykiska sjukdomar

Att ha en förälder som inte mår bra kan vara jättejobbigt. Särskilt om man inte vet vad det beror på.

Det finns flera olika typer av psykiska sjukdomar. Ibland vet en person om att den är psykiskt sjuk och får då oftast en diagnos och kan få hjälp, men många får aldrig en diagnos. Att vara psykiskt sjuk på något sätt kan förändra ens sätt att vara. Ibland hela tiden och ibland i olika perioder.

Det är aldrig ditt fel!

Det viktigaste att komma ihåg är att det aldrig är ditt fel att din förälder är sjuk. Du kan inte förhindra att det blir så eller göra så att din förälder blir frisk. För det behövs andra vuxna, som jobbar inom psykiatrin. Du har rätt att få reda på hur det är med din förälder och vilken hjälp din förälder får. Det är din förälders läkare/behandlare skyldig att hjälpa dig med om du vill det.

Du som barn har rätt att få hjälp om din förälder är sjuk

Det kan till exempel vara att prata med någon i samtalsterapi eller träffa andra som har liknande erfarenheter. Du kan till exempel höra av dig till oss på Maskrosbarn på vår chatt om du vill prata om det. Vi vet hur det kan kännas.

Här kan du läsa om några olika psykiska sjukdomar:

Ångest

Ångest är en stark känsla av oro som känns i hela kroppen. Det kan kännas mycket eller lite och på olika sätt. Det kan till exempel kännas som ett tryck över bröstet, hjärtat kan slå snabbt, man kan bli torr i munnen och få en klump i magen. Ibland vet man inte att det man känner är ångest och det kan kännas läskigt men det är inte farligt.

Att få ångest är inte konstigt och något som de flesta människor har ibland.  Ångest kan komma av olika orsaker. Till exempel kan man få ångest av att vara med om jobbiga saker i livet eller inför något man ska göra som känns svårt. Det är en naturlig reaktion och brukar gå över efter ett tag.

Det finns också något som kallas för panikångest. Det är när man får stark ångest väldigt plötsligt och oväntat. Det känns i hela kroppen rent fysiskt och det kan till exempel kännas som att man får svårt att andas, att man mår illa och så vidare. Det går över av sig själv och är inte farligt även om det känns så när man drabbas, eller för den som ser någon som har panikångest. Om man får panikångest kan det till slut bli så att man undviker situationer och platser som man tror framkallar en attack och det kan påverka ens liv negativt.

Om man har mycket ångest och det påverkar ens liv negativt kan man behöva hjälp med att må bättre. Det kan vara i form av samtal eller medicin.

Depression

Alla kan känna sig ledsna och nere ibland, det är inte konstigt och det brukar gå över efter ett tag.  Om en person är nere och ledsen väldigt länge kan det betyda att hen är deprimerad. En person som är deprimerad kanske inte orkar jobba, behöver sova mycket och kan ha svårt att orka göra vanliga saker som att till exempel gå ut eller laga mat. Då behöver man hjälp för att må bättre.

Ibland kan man bli deprimerad efter att det har hänt något jobbigt i livet och ibland kan men bli deprimerad utan att det har hänt något särskilt och utan att man vet exakt varför. Vissa får också depressioner flera gånger.

Det finns olika hjälp att få om man är deprimerad; till exempel samtal och medicin.

Bipolär sjukdom

Bipolär sjukdom som tidigare kallades för manodepressiv sjukdom. Det betyder att en person i olika perioder är antingen manisk eller deprimerad.  Att vara manisk betyder att man gör olika saker som också skapar problem, man blir överaktiv. Man kan till exempel shoppa jättemycket så att man får problem med ekonomin eller lätt bli irriterad. Det är också ganska vanligt att man inte sover så mycket. Under de perioder som man är deprimerad är man ledsen och orkar inte göra så mycket. Mellan de olika perioderna kan man må bra och det kan vara som vanligt.

En anledning till att en person blir sjuk kan vara att det har skett någon stor och jobbig händelse i livet. Det går inte att helt bota bipolär sjukdom men man kan få hjälp för att må bra ändå. Man kan till exempel få medicin för att försöka förhindra nya perioder av mani eller depression eller göra så att det går längre tid mellan perioderna. Man brukar även få någon att prata med, alltså samtalsterapi. Läs mer om bipolär sjukdom här.

Borderline

När en person har borderline har den svårt att styra sina känslor. Man kan pendla väldigt mycket mellan olika starka känslor. Det brukar kallas att man har en känslomässig sårbarhet.

En person som har borderline kan till exempel vara väldigt rädd för att bli övergiven, ha svårt med relationer, bli väldigt arg trots att det inte finns en ordentlig orsak, ha olika självskadebeteenden och ibland även problem med missbruk av alkohol, droger, pengar eller andra saker.

Det går inte att helt och hållet säga varför en person får borderline men läkare tror att det handlar om att det har hänt mycket svårt under uppväxten i kombination med att man är extra sårbar.

Man behöver inte ha diagnosen hela livet. Om man får diagnosen när man är ung kan man hitta bra sätt att hantera känslor och relationer på som gör att man blir av med diagnosen senare.  Om man har de här problemen så behöver man oftast professionell hjälp för att kunna hantera det på ett bra sätt.

Tvångssyndrom

Tvångssyndrom, som också kan kallas OCD, handlar om att den som har det känner att hen måste tänka eller göra vissa saker. Om man inte gör de sakerna får man stark ångest. Tankar som man kan ha (tvångstankar) är till exempel ”tänk om jag har glömt att stänga av spisen”. Saker som man känner att man måste göra (tvångshandlingar) kan till exempel vara att tvätta händerna väldigt ofta eller att kontrollera att man har låst ytterdörren.

Alla människor kan ha såna här tankar eller göra såna saker och det är inte konstigt eller farligt. Om det blir så mycket att det påverkar ens liv negativt, behöver man hjälp.

Det går inte att säga varför en person drabbas av tvångssyndrom. Många läkare tror att det handlar om olika signaler i hjärnan som påverkar varandra och ger ångest. För att må bättre kan man få medicin mot ångest och någon att prata med, alltså samtalsterapi.

Psykos

En person som får en psykos kan uppleva att de ser saker som andra inte gör. Det kan till exempel kännas som att man är förföljd eller att man hör röster som andra inte hör. Den som har en psykos upplever att det som händer dem är på riktigt, men andra kan inte förstå det.

Det är svårt att säga en exakt anledning till att en person får en psykos, men en del handlar förmodligen om att man har ärvt det från någon förälder. Olika personer reagerar också olika och vissa drabbas av en psykos när de upplever väldigt jobbiga saker i livet.

Den som är sjuk kan få hjälp hemma men ibland behöver man vara på sjukhus för att få mer hjälp. Personen brukar få medicin för att minska symtomen. En psykos kan gå över efter några veckor eller några månader. Även om symtomen försvinner kan man må dåligt en lång tid efter och då behöver man hjälp att bearbeta det. Då brukar man få någon att prata med, samtalsstöd.

Du kan läsa mer om psykiska sjukdomar på kuling.nu som är en bra hemsida!

Behöver du någon som förstår?

Alla som jobbar i stöd hos oss har själva erfarenhet av att växa upp med svåra hemförhållanden. Att ta kontakt med oss är ett första steg till att få hjälp och börja må bättre. Du är inte ensam!

hitta hjälp här