Att vara maskrosbarn innebär att man har en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller som utsätter en för våld, men det är alltid du själv som bestämmer om du vill bli kallad ett maskrosbarn eller inte.
I Sverige beräknas det finnas runt en halv miljon barn som har en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller utsätter en för våld. Det är ca 5-6 elever i varje skolklass!
Är du mellan 13-19 år och känner igen dig i beskrivningen av vad ett maskrosbarn är? Du är inte ensam! Vi vill gärna att du hör av dig och berättar mer om hur du mår och har det. Läs mer om våra aktiviteter och stöd här.
Är du osäker på om du är ett maskrosbarn? Svara på frågorna här nedanför, helt anonymt.
Här delar både ungdomar och vuxna med sig av sina egna berättelser om hur det kan vara att växa upp med tuffa hemförhållanden. Ibland kan det vara skönt att veta att man inte är ensam!
Här hittar du fakta om hur missbruk kan påverka en person, vilka psykiska sjukdomar och olika typer av våld som finns och du kan läsa om bl.a. destruktiva relationer.
Vi pratar om familjerelationer, högtider, psykiska sjukdomar och andra ämnen som är relevanta för dig som identifierar dig som maskrosbarn.
Ja, oavsett om det är bara är din ena förälder eller båda föräldrar som har problem, kan du kalla dig ett maskrosbarn om du själv vill det. Du är välkommen att höra av dig till oss!
Ja, även om du haft det jobbigt hemma tidigare men det är bättre nu, kan du kalla dig ett maskrosbarn om du själv vill det. Du är välkommen att höra av dig till oss!
Ja, även om du har det bra i ditt familjehem, kan du kalla dig ett maskrosbarn om du själv vill det. Du är välkommen att höra av dig till oss!
Det spelar ingen roll hur små eller stora dina problem är hemma, du kan kalla dig ett maskrosbarn om du själv vill det. Du är välkommen att höra av dig till oss!
Har man en förälder som inte mår så bra kanske man inte får höra det så ofta som man borde.
Och det är lätt att glömma bort sig själv när man är fullt upptagen med att ta hand om andra, se till så att allt hemma fungerar och att alla i ens familj mår bra. Eller när man inte vill tänka på någonting alls. När allt är jobbigt och gör ont och man inte vill känna något. Då är det också svårt att känna att man är bra.
Men det är du. Du, just du, är fantastisk. Och vi på Maskrosbarn kommer fortsätta att säga det till dig så fort vi får chansen.
Vi ser fram emot att få kontakt med dig <3
Många människor runt om i Sverige, barn som vuxna, delar erfarenheten av att leva eller ha levt i en familj där minst en förälder har ett missbruk, psykisk sjukdom eller utsätter sina barn för våld. Vår maskrosikon symboliserar en nationell rörelse. Den inre cirkeln representerar alla barn, nästa cirkel alla vi som arbetar på Maskrosbarn och den yttre alla som stöttar vårt arbete – barn, unga och gamla, hand i hand.
Vi är inte ensamma.