ÄR DU UNGDOM OCH HAR DET JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS!

Maskrosbarn logotyp
STÖTTA OSS
#55 Henrik Wahlström och psykisk sjukdom

#55 Henrik Wahlström och psykisk sjukdom

Denna månad djupdyker vi i psykisk sjukdom och ohälsa. Vi får finbesök av instagramprofilen Henrik Wahlström som delar med sig av sina egna erfarenheter av bipolär sjukdom, hanteringsstrategier och modet att våga berätta för andra om hur en egentligen mår. Du får lära dig mer om andra vanliga psykiska sjukdomar, om hur man kan må om man drabbas av dem, samt vilken hjälp som finns att få.

Har du lyssnat på avsnittet och fått tankar, funderingar eller frågor om psykisk sjukdom eller ohälsa? Hör gärna av dig till oss på ungdom@maskrosbarn.org eller till Henrik på @henrikwahlstroem på Instagram.

Du hittar podden där poddar finns,  sök på ”Maskrosbarnpodden” eller klicka här för att lyssna via Soundcloud.

Läs mer om Henriks arbete och symbolen Uppochner https://uppochner.nu/

Uppochner

Behöver du prata med någon?

Har du en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld? Vi finns här för att hjälpa!

hitta hjälp här
Podden
Hanna tittar in i kameran
Podden Rättigheter

Sex, samtycke och kommunikation med RFSU

57 Sex, samtycke och kommunikation med RFSU Vi pratar om sex! Igen! Denna gång med Hanna, projektledare för sexualupplysning på RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning), som benar ut vad samtycke vid sex innebär och hur man kan kommunicera under sex för att förstå varandra och visa om och vad man vill. Hanna passar också på att svara på de frågor ni ställt på Instagram. Det, och mycket mer, får du höra i månadens avsnitt! Du hittar podden där poddar finns,  sök på "Maskrosbarnpodden". Spotify Soundcloud Apple Har du lyssnat på avsnittet och vill veta mer? Kontakta Hanna på hanna.weber-vernet@rfsu.se. Kika gärna in på RFSU hemsida och ungdomsmottagningens hemsida.

Läs mer här
Podden
Lina Persson
Podden Psykisk ohälsa

#56 Att vara anhörig och #vägraskuld

Att vara anhörig till någon med psykisk sjukdom I detta avsnitt träffar vi Lina Persson, initiativtagare till projektet #vägraskuld. Lina berättar om den musikföreställning hon skrivit tillsammans med sin storasyster som lever med bipolär sjukdom. Lina berättar mer om projektet, men också vad det innebär att vara anhörig, hur det kan påverka en och vikten att få stöd som ung anhörig. Har du lyssnat på avsnittet och vill veta mer? Besök hemsidan vägraskuld.se eller kolla upp dem på Facebook eller Instagram. Och kom ihåg - det är inte ditt fel <3 ! Du hittar podden där poddar finns,  sök på "Maskrosbarnpodden". Spotify Soundcloud Apple Om #vägraskuld #vägraskuld är ett treårigt arvsfondsprojekt med målet att förändra förutsättningarna för unga anhöriga. Arvsfondsprojektet springer ur projektledaren och initiativtagaren Lina Perssons eget anhörigskap och den musikföreställning hon skrivit tillsammans med sin storasyster som lever med bipolär sjukdom. Innan Lina begav sig ut på turné för att besöka högstadieskolor med sin föreställning och tillhörande workshops gästade hon Maskrosbarnpodden för att prata om mer om projektet.

Läs mer här
Podden
Denise och Lisa
Podden Rättigheter

#54 Rätten att komma till tals

För två år sedan blev Barnkonventionen svensk lag. Månadens avsnitt gästas därför av Lisa, Maskrosbarns egna sakkunnig i barnrättsfrågor, som berättar mer om Barnkonventionen och svarar på de vanligaste frågorna. Tillsammans med Denise, som vikarierar som programledare, djupdyker de lite extra i en av barnkonventionens grundprinciper; rätten att få uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör en själv. Lisa och Denise ger även råd om hur du som ungdom kan använda dig av din rättighet och göra din röst hörd. Du hittar podden där poddar finns,  sök på "Maskrosbarnpodden" eller klicka här för att lyssna via Soundcloud. Vill du lära dig mer om vilka rättigheter du har, kan du läsa mer om Barnkonventionen här.

Läs mer här