Vi är maskrosbarn - Om organisationen

 
 
Vi är maskrosbarn
 

Maskrosbarn finns till för dig som har en förälder som dricker för mycket, tar droger, mår psykisk dåligt eller utsätter dig för psykiskt eller fysiskt våld. Du är välkommen till oss!

Maskrosbarn är en barnrättsorganisation som arbetar med att stödja ungdomar som växer upp med föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Vi vänder oss till ungdomar, 13–19 år, från hela Sverige.

Hos oss kan du som ungdom delta och få stöd på många olika sätt. Vi vill kunna erbjuda det stöd och den hjälp som passar just dig. Hos oss kan du t.ex. träffa andra med liknande erfarenheter och hitta på roliga aktiviteter tillsammans, prata med och få stöd av en vuxen som själv är maskrosbarn eller komma iväg hemifrån en stund genom att åka på läger. Alla som arbetar med stöd till ungdomar på Maskrosbarn har egen erfarenhet av att växa upp med en förälder som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Det är viktigt för oss att du vet att den du träffar på Maskrosbarn själv kan förstå hur det kan vara att växa upp med en sjuk förälder.

Hos oss kan du få stöd över tid. Du kan träffa både vuxna och andra ungdomar med liknande erfarenheter och stödet bygger alltid på frivillighet. Du måste själv vilja komma till oss.

En annan viktig del i vårt arbete är att påverka ute i samhället så att det blir bättre för alla maskrosbarn. Vi lyssnar på er ungdomar och ser till att era röster kommer fram till vuxna som arbetar med barn och ungdomar men också till de som bestämmer. Tillsammans med er som deltar i organisationen påverkar vi t.ex lagstiftning, hur skolan ska kunna hjälpa till på bästa sätt och socialtjänsten kan förändras. Det är ni ungdomar som är experterna, vuxna behöver lyssna för att kunna hjälpa bättre. Er röst är viktig!

Idag har Maskrosbarn mött tusentals ungdomar från hela Sverige sedan vi startade 2005 och har kontor i Stockholm och Göteborg. Vi är 21 personer som jobbar på kontoren och har över 150 engagerade i organisationen.

 

De som är här kan ärligt säga ”Jag vet hur det känns”. Här är det som att man har känt varandra hela livet för att man har haft så lika liv. Här känns det som att man har hittat hem. 

Ungdom

omAllt började 2005 när två unga tjejer, Therese Jarland och Denise Madsen, hittade varandra på gymnasiet. Båda levde med en förälder som hade ett missbruk eller mådde psykiskt dåligt. De trodde att de vart helt ensamma om att ha det så här tills de vågade berätta för varandra och insåg att de delade många liknande tankar och känslor. Ingen av dem hade fått den hjälp av vuxna och samhället som de behövde. De bestämde sig för att själva försöka hjälpa till. De startade organisationen Maskrosbarn som ett projektarbete i skolan. De ville vara förebilder, visa att man inte är ensam och framförallt visa att det går att må bra, även om ens föräldrar mår dåligt!

Vill du veta mer?

Vi har även en webbplats som vänder sig till vuxna och andra organisationer där du kan läsa mer om Maskrosbarn. Klicka här för att komma till sidan.

Chat
öppnar om:
  19 h 22 min