ÄR DU UNGDOM OCH HAR DET JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS!

STÖTTA OSS

Hur påverkas du som ungdom?

Att växa upp med en förälder som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk kan påverka en på många olika sätt. Här kan du läsa om vanliga sätt att påverkas.

Om man har en förälder som mår psykiskt dåligt, dricker för mycket eller tar droger så blir man som ungdom påverkad av det. Det vore konstigt om man inte blev påverkad av det på något sätt. Vi reagerar på olika sätt, en del håller det jobbiga inom sig medan andra agerar ut och kan verka arga. Alla har sitt sätt att försöka hantera det en är med om, och det är helt naturligt och finns inget rätt eller fel. Nedan finns exempel på olika konsekvenser och symptom man kan få när man har det jobbigt hemma.

 

 • Ständig oro
 • Sömnbrist och koncentrationssvårigheter
 • Ångest och stress
 • Överprestation och vilja att ständigt ”vara duktig”
 • Ta hand om alla andra, ta stort ansvar
 • Tränga bort känslor
 • TEB= Tillfälligt energifrigörande beteenden. T.ex. att döva och fly från känslor med droger, mat, självskador, sex, träning, dator (sociala medier, spel osv)
 • Vara elak mot andra eller sig själv
 • Ta ut sina negativa känslor på fel personer
 • Stänga in sig, isolera sig
 • Bli utagerande, vara våldsam
 • Ha destruktiva relationer

 

Ibland händer det att vuxna runt en ungdom pratar om en ungdoms beteende som om det är ungdomens fel. Det stämmer inte alls. Om man har det jobbigt hemma så är det naturligt att få negativa beteenden, det är en konsekvens av ens hemsituation. Det är aldrig ditt fel!

 

Om du känner att du har fått negativa konsekvenser av hur du har det hemma och vill ha hjälp med det så finns det stöd och hjälp att få! Prata med skolkuratorn, skolsköterskan, ungdomsmottagningen eller någon annan vuxen, och be om stöd. Du kan också gå in och chatta med oss på Maskrosbarn. Alla volontärer som chattar är själva maskrosbarn.

Behöver du prata med någon?

Har du en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld? Vi finns här för att hjälpa!

hitta hjälp här

Hur missbruk kan påverka en person

Att leva nära en person som har ett missbruk påverkar en på många olika sätt. Det kan vara svårt att förstå en förälder som missbrukar. Att missbruka något innebär att man använder något för mycket så att det skadar en själv och/eller personer i ens omgivning. Man kan till exempel missbruka alkohol, olika droger, spel, […]

Läs vidare här

Viktigt meddelande till dig som ungdom!

Du, just du, är värdefull och unik!   Har man en förälder som inte mår så bra kanske man inte får höra det så ofta som man borde.   Och det är lätt att glömma bort sig själv när man är fullt upptagen med att ta hand om andra, se till så att allt hemma […]

Läs vidare här

Psykiska sjukdomar

Att ha en förälder som inte mår bra kan vara jättejobbigt. Särskilt om man inte vet vad det beror på.    Det finns flera olika typer av psykiska sjukdomar. Ibland vet en person om att den är psykiskt sjuk och får då oftast en diagnos och kan få hjälp, men många får aldrig en diagnos. […]

Läs vidare här