Råden nedan har ungdomarna skrivit till dig som är vuxen:
• Vi ska inte behöva söka kontakt utan det är bra om du som vuxen frågar försiktigt och flera gånger hur vi mår, hur det är och hur det är hemma. Det kan vara svårt när man som barn inte fått säga vad man känner att söka kontakt.
• Anpassa samtalet efter ungdomen du möter för att vi ungdomar är precis som ni vuxna, funkar och uttrycker oss på olika sätt.
• Om ni ser att vi inte mår bra våga fråga, var beredd på svaret och ha tid!
• Var inte rädda för att höra av er, hellre en gång för mycket än en gång för lite. Oftast vill vi att ni hör av er men vi vågar inte säga det.
• Om du får veta något om oss så är det för att vi har förtroende er så skicka inte vidare oss utan lyssna på vad vi har att säga och gör det du kan innan du fattar några beslut.
• Gå inte bakom ryggen på oss, berätta vad som händer och säg vad ni tänker göra innan ni gör det.
• Blunda inte för de av oss som mår dåligt, vi behöver er.
Och till dig som känner att du inte har resurserna för att hjälpa oss tänk på att oftast så handlar det bara om en kram, ett samtal eller ett sms. En trygg vuxen räcker.
Citat från två av Maskrosbarns ungdomar som deltagit på vår lägerverksamhet
”Det är när du som vuxen börjar med tre enkla saker, lyssnar, bryr dig om och stannar kvar, som ungdomen du försöker nå kommer att ta emot din hand.
Jag förstår att det är svårt att ha tålamod när du gång på gång blir avvisad, men jag ber dig: fortsätt. För det är inte konstigt att många unga är skeptiska, rädda och avvikande när de träffar dig. Försök att tänka på vad som kan ha hänt innan, försök att sätta dig in i ungdomens perspektiv istället för att bli arg eller frustrerad.
Många ungdomar pratar om hur vuxenvärlden svikit gång på gång, det är inget påhitt. Säger man att vuxenvärlden har svikit, så har den gjort det, och det spelar inget som helst roll på vilket sätt den har gjort det. Har den gjort det så kommer det krävas tid innan man som ungdom överhuvudtaget vill veta av en vuxen igen.
Så istället för att då bli arg eller frustrerad, tänk då på att det kräver tid.
För hur skulle du känt? Om du stötte på 5 ormar, som alla gick till attack, skulle du då lita på den 6:e? Men ju mer kärlek, tålamod och tid du ger, desto mer och mer kommer du märka att ungdomen släpper in dig, tro mig.
För det är faktiskt det enda som krävs, tid, tålamod och kärlek.
Visa för ungdomen att du inte kommer vara den 6:e ormen som biter. Du kommer då att göra stor skillnad för personen du försöker komma nära.
Du kan få ungdomen att våga lita på fler vuxna, släppa in fler och tillslut få upp ett förtroende igen. Så snälla, du underbara person som verkligen försöker, fortsätt. Du kommer att göra skillnad i personens liv, och både du och ungdomen kommer få lära er nya saker. Tack på förhand.”
/Lägerungdom steg 3
”Vissa frågor ställer man, inte för att man vill ha ett svar, utan en bekräftelse. Bekräftelsen att se om någon bryr sig egentligen. Sviken kan jag bli och förlåtelse letar jag. Lyssnar ni eller hör ni? Ser ni eller tittar ni bara på mig när jag går förbi? Jag antar att ni inte bryr er eftersom ingenting har hänt men jag letar efter hjälp utan att ni hjälper mig igenom detta. Ni håller med men i ert undermedvetna säger ni emot, för jag är ju bara 13 år, aldrig liten som stor. De största går först”
/Lägerungdom steg 3
Att ta kontakt med oss är ett första steg för att få stöd och börja må bättre. Alla som jobbar i våra stöd har själv erfarenhet av att växa upp med svåra hemförhållanden. Vi förstår hur det kan kännas - du är inte ensam!
Våra stöd och aktiviteter