JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Pappa tog sitt ansvar till slut

Kära fars dag,

du rör upp så mycket blandade känslor. Idag hade jag önskat att vi kunde uppvakta dig pappa. Lilla jag ville sällan fira dig. Du som skadat mer än du älskat. Du som orsakat så mycket smärta och trauman hos mig. Lilla jag var så besviken och rädd.

Kära pappa,

du som inte hade någon förmåga att ta hand om dina barn, på ett sånt sätt som jag idag förstår att barn har rätt till. Du som pappa hade en skyldighet. Lilla jag var rädd för dina slag, din fylla och alla konsekvenser som kommer med det.

Du som kunde bli så arg när jag gång på gång hällde ut ölflaskor som du gömt undan. Du som kunde glömma ugnen på medan du somnat med flaskan i handen. Du som kunde vingla hem i området, mitt på blanka dagen framför mina kompisar.

På ett sätt hade det nästan varit enklare om historien slutade där. Då hade jag inte behövt brottas med så många motstridiga känslor varje gång jag tänker på dig. För nu förtjänar du titeln min pappa.

Du tog ditt ansvar tillslut. Med hjälp från socialtjänsten kunde du få hjälp med ditt. Jag var så förvånad och såg det aldrig komma, det var så mörkt att se ljuset i allt det röriga. Flaskor byttes med tiden ut till mediciner från läkaren, fyllan byttes delvis ut till skratt och leenden och istället för att glömma maten i ugnen serverade du oss mat som inte var bränd.

En dag som fars dag väcker väldigt många känslor hos mig. Jag kommer aldrig glömma varför lilla jag aldrig ville fira fars dag. Jag kommer nog inte heller glömma varför lilla jag var så fruktansvärt arg och besviken på dig.

Att du som varit den sämsta föräldern jag hade, också blev den enda föräldern jag sedan kunde lita på, gör det än idag svårt för mig att veta hur jag ska känna. Ibland kan jag till och med skämmas för mina känslor över dig. Jag har hatat och älskat. Varit besviken och stolt. Det som betyder mest för mig är att du stannade kvar, när mamma inte gjorde det.

Alkoholen tog livet ifrån dig för tidigt. Vi hade bara några få bra år tillsammans på slutet, jag önskar att de bra åren hade blivit fler. Men även om du inte finns med mig här längre är jag glad att jag idag känner att jag VILL fira dig på fars dag. Jag kommer att tända ett ljus för dig för att du blev en bra förälder.

Ditt föräldraskap kommer att vägleda mig i hur jag inte ska bli som förälder. Det finns en tacksamhet i det. Det är en vägledning jag kommer att ha nytta av, även om jag hade önskat att jag kunde säga att jag vill bli precis som du när jag blir förälder. Grattis på fars dag pappa, pappan som tog sitt ansvar tillslut.

Behöver du någon som förstår?

Alla som jobbar i stöd hos oss har själva erfarenhet av att växa upp med svåra hemförhållanden. Att ta kontakt med oss är ett första steg till att få hjälp och börja må bättre. Du är inte ensam!

hitta hjälp här