JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Äntligen får jag skapa mina egna jultraditioner

Julafton har för mig som barn alltid inneburit oro, ångest och ont i magen. Kommer pappa idag? Om han kommer, i vilket skick är han? Hur länge ska jag vänta innan jag börjar bli orolig? Vad gör jag om han inte kommer? Var är han? Har han skadat sig? Har han druckit?

Så kommer samtalet: ”Det är inte läge att jag kommer idag”.

Besvikelse. Han har druckit. Han har prioriterat bort mig, igen. Kanske borde jag i alla fall vara tacksam för att han ringde? Eller? Får jag lov att bli ledsen, eller arg? Där ligger julklappen till pappa ensam kvar under granen. Undrar om han köpt något till mig? Alla tankar som snurrar, jag känner mig så ensam.

Samtidigt har jag en familj omkring mig som älskar mig, mitt familjehem som består av min biologiska faster och hennes man. Som alltid fokuserat på mitt
välmående och mitt bästa. Som gjort allt för att mina jular ska bli ljusa och fina. Som får mig att flytta fokus från pappa till att dansa runt granen, sjunga julsånger, äta god mat och glädjas åt julklappsutdelningen. Så länge jag kan minnas har mina jular startat i ångest och oro men de flesta har slutat med glädje tack vare min fantastiska faster. Min person i livet.

När jag blev äldre valde jag ofta att tacka ja till extrajobb på julafton för att slippa hantera besvikelsen över föräldrar som valde bort mig. Jag intalade mig själv att julen inte var viktig för mig, att jag inte behövde fira. Men det enda jag ville var att få vara hemma, mysa, äta god mat och slippa oro och ångest över hur mina föräldrar hade det.

Nu när jag är vuxen och har fått möjlighet att skapa mina egna jultraditioner med min egen familj så älskar jag julen! Att få pynta och baka så att det luktar pepparkakor och lussebullar i hela huset. Att se lyckan i mina barns ögon när de inser att det ligger en julklapp i julstrumpan på morgonen, deras nervositet inför att träffa tomten.

Att kunna välja hur våra traditioner ska bli tillsammans med mina barn, det betyder allt för mig. Det ska vara fokus på det som barn gillar mest: tomten, julklappar och mat. För mig är julen barnens högtid.

Behöver du någon som förstår?

Alla som jobbar i stöd hos oss har själva erfarenhet av att växa upp med svåra hemförhållanden. Att ta kontakt med oss är ett första steg till att få hjälp och börja må bättre. Du är inte ensam!

hitta hjälp här