HAR DU DET JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Maskrosbarn logotyp
STÖTTA OSS
Äntligen får jag skapa mina egna jultraditioner

Äntligen får jag skapa mina egna jultraditioner

Julafton har för mig som barn alltid inneburit oro, ångest och ont i magen. Kommer pappa idag? Om han kommer, i vilket skick är han? Hur länge ska jag vänta innan jag börjar bli orolig? Vad gör jag om han inte kommer? Var är han? Har han skadat sig? Har han druckit?

Så kommer samtalet: ”Det är inte läge att jag kommer idag”.

Besvikelse. Han har druckit. Han har prioriterat bort mig, igen. Kanske borde jag i alla fall vara tacksam för att han ringde? Eller? Får jag lov att bli ledsen, eller arg? Där ligger julklappen till pappa ensam kvar under granen. Undrar om han köpt något till mig? Alla tankar som snurrar, jag känner mig så ensam.

Samtidigt har jag en familj omkring mig som älskar mig, mitt familjehem som består av min biologiska faster och hennes man. Som alltid fokuserat på mitt
välmående och mitt bästa. Som gjort allt för att mina jular ska bli ljusa och fina. Som får mig att flytta fokus från pappa till att dansa runt granen, sjunga julsånger, äta god mat och glädjas åt julklappsutdelningen. Så länge jag kan minnas har mina jular startat i ångest och oro men de flesta har slutat med glädje tack vare min fantastiska faster. Min person i livet.

När jag blev äldre valde jag ofta att tacka ja till extrajobb på julafton för att slippa hantera besvikelsen över föräldrar som valde bort mig. Jag intalade mig själv att julen inte var viktig för mig, att jag inte behövde fira. Men det enda jag ville var att få vara hemma, mysa, äta god mat och slippa oro och ångest över hur mina föräldrar hade det.

Nu när jag är vuxen och har fått möjlighet att skapa mina egna jultraditioner med min egen familj så älskar jag julen! Att få pynta och baka så att det luktar pepparkakor och lussebullar i hela huset. Att se lyckan i mina barns ögon när de inser att det ligger en julklapp i julstrumpan på morgonen, deras nervositet inför att träffa tomten.

Att kunna välja hur våra traditioner ska bli tillsammans med mina barn, det betyder allt för mig. Det ska vara fokus på det som barn gillar mest: tomten, julklappar och mat. För mig är julen barnens högtid.

Behöver du prata med någon?

Har du en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld? Vi finns här för att hjälpa dig!

hitta hjälp här
Berättelser
Berättelser Högtider

Julteater

Jag gömde mig bakom fasaden och försökte trycka bort känslan av att vi inte var en normal familj. Jag gav mina föräldrar ett leende och klev ut på teaterscenen. Julen är en högtid som firas med familjen brukar det sägas. Min familj bestod av mamma och pappa, en helt vanlig familj.  En stor julgran i […]

Läs mer här
Berättelser
Maskroshjärta
Berättelser Föräldrar

Jag har en ny familj där jag är älskad

”Du är inte min dotter! Jag älskar inte dig!” Hela mitt hjärta gick i miljontals bitar, hur kunde man säga sånt hemskt till sitt egna barn?

Läs mer här
Berättelser
Tjej och kille julbakar
Berättelser Familj Jul

Att känna ansvar för sina syskon

Trots min bror och jag under en lång period inte bodde tillsammans så lyckades vi bevara vår relation och det är jag så tacksam för.

Läs mer här