Här kan du ta del av seminariet som direktsänds från Kulturhuset 14/11 kl 9.30-12.
076-721 02 80
rahwa@maskrosbarn.org
076- 721 02 63
jenny@maskrosbarn.org
Sommaren 2025 förväntas den nya socialtjänstlagen träda i kraft. Få insikter av de barn som kommer att beröras, vilken förändring vill och behöver de se?
För att diskutera socialtjänstens framtida möjligheter och utmaningar vill vi på Maskrosbarn nu överlämna scenen till ungdomar från vår stödverksamhet som vill dela med sig av sina egna erfarenheter av kontakten med socialtjänsten. Fokus kommer att vara på ungdomarnas medskick inför omställningen inom socialtjänsten och det omfattande förändringsarbete som socialtjänsten nu står inför.
Ungdomarnas seminarium kommer att efterföljas av ett panelsamtal med:
Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister
Juno Blom, barnombudsman
Maria Heimer, forskare och docent
Dalia Eid, 1:a vice ordförande, Vision
Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef, Akademikerförbundet SSR
Maskrosbarn kommer regelbundet släppa lägesrapporter där ungdomarna i vår stödverksamhet delar sin bild av hur läget idag ser ut för barn och ungdomar med föräldrar som har ett missbruk, psykisk sjukdom eller som utsätter dem för våld.
Lägesrapport 2024: ”Om jag hade fått hjälp tidigare hade det inte behövt gå så långt – Barns perspektiv på omställningen inom socialtjänsten.”
Den 2 juli 2024 presenterade regeringen ett förslag om en ny socialtjänstlag. Förslaget innebär bland annat att en satsning på det förebyggande arbetet och på att göra socialtjänsten mer tillgänglig. Med anledning av den nya lagen står socialtjänsten inför ett stort förändringsarbete och en stor omställning förväntas ske av socialtjänstens arbetssätt.
Ungdomarna som vi möter i vår verksamhet har under alla år vittnat om ett system byggt av och för vuxna. För att kunna bygga om systemet från grunden och förhoppningsvis lyckas bygga upp ett helt nytt system, behöver vi bygga tillsammans med och för barn.
Vi vill med denna rapport därför lyfta hur ungdomarna i vår verksamhet ser på omställningen inom socialtjänsten och vilka förändringar som ungdomarna anser behövs för att ställa om till nya förebyggande, tillgängliga och tillitsskapande arbetssätt. Rapporten är en produkt av flera workshops med ungdomar i vår verksamhet, men utgår även från vår samlade erfarenhet av att ha lyssnat in barn och ungas röster i dessa frågor under många år.
Rapporten publiceras 14 november 2024.