JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Lina Viklund, praktikant inom stödverksamheten i Göteborg

Hej Lina! Vilken utbildning går du?
Jag går Socionomprogrammet på Göteborgs Universitet, termin 5 och har VFU (verksamhetsförlagd utbildning) under hela terminen.

Hur skulle du beskriva din praktik hos oss med tre ord?
Jag skulle beskriva den som givande, rolig och varm.

Vad har du haft för arbetsuppgifter?
Jag har haft hand om planering och utförande av vår ungdomsgård Torsdagsmys samt våra helgläger här i Göteborg.
Har även hållit enskilda samtal med ungdomar i form av introsamtal, samt deltagit i workshops med ungdomar och professionella. Utöver det har jag föreläst för ungdomar. Framöver kommer jag att delta på föreläsningar för professionella som möter målgruppen, samt delta på möten med organisationer och företag för samverkan.

Vad har varit mest givande under praktikperioden?
Att få arbeta med, och vara en trygg person, för ungdomar som är i behov av en trygg vuxen. Att få utföra aktiviteter och göra ungdomarna delaktiga inom ett socialt sammanhang och att få se hur ungdomarna växer och blir mer trygga i sig själva.

Något som varit utmanande?
Känslan av maktlöshet när man inte kan göra allt man kanske hade velat göra för en ungdom som genomgår en tuff period i livet.

Vad vill du säga till andra som är intresserade av att göra sin praktik hos Maskrosbarn?
Här kan man vara sig själv helt och hållet! Det finns inga krav på att man ska vara proper och glad varenda dag, det finns en förståelse för att vissa dagar kan vara skit och det är helt okej. Det är en varm arbetsplats, där utrymme för alla känslor finns.  Här får man se hur det sociala arbetet sker utanför myndighetsutövningen.

Amanda Eriksson, praktikant inom verksamhetsutveckling i Stockholm

Hej Amanda! Vilken utbildning går du?
Jag går Europaprogrammet med inriktning offentlig rätt. Jag är på termin 6 (min sista termin) och min praktik är 18 veckor.

Hur skulle du beskriva din praktik hos oss med tre ord?
Lärorik, utvecklande och rolig!

Vad har du haft för arbetsuppgifter?
Mina arbetsuppgifter har varierat väldigt mycket. Jag har bl.a. letat efter stiftelser, mejlat med företag om sponsring för kommande läger och haft workshops på våra ungdomsgårdar på alla lokala kontor. Jag har haft intervjuer med både ungdomar och volontärer, gjort ett arbete kring rekryteringsprocessen och ett om det digitala stödet bland annat.

Vad har varit mest givande?
Det finns många saker som har varit givande under min praktik, bland annat att få mer kunskap om vad Maskrosbarn gör och på vilket sätt organisationen arbetar för barns rättigheter och möjligheten att få stöd.

Något som varit utmanande?
Jag går inte socionomprogrammet och har inte arbetat med just barn och ungdomar tidigare så det är självklart utmanande att höra när ungdomarna berättar om alla de hemska saker de har råkat ut för fastän de borde fått mer hjälp och stöd. Det känns tungt att höra, men man kan ändå glädjas åt att de har kontakt med Maskrosbarn och att de får stöd och hjälp genom det. Det är också fint att de vågar öppna upp sig och prata om det.

Tips till andra som är intresserade av att göra sin praktik hos Maskrosbarn?
Om man är intresserad av att få en inblick i vad Maskrosbarn gör, samt drivs av att barn och ungdomar ska få det bättre tycker jag verkligen att man ska söka hit. Alla som arbetar här är otroligt snälla vilket gör det enkelt att vara sig själv och känna sig bekväm. Det är en rolig men samtidigt viktig praktikplats där man har möjlighet att sätta sig in i organisationens alla delar mer eller mindre.

Se lediga tjänster och praktikplatser.