JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Om olika typer av våld

Alla former av våld mot barn är förbjudna och om du blir utsatt har du rätt till skydd och hjälp.

Du kanske förknippar fysiska slag och sparkar med våld, men det finns också andra former av våld som kan vara minst lika smärtsamma och jobbiga att uppleva. Vi vill att du ska veta att alla former av våld mot barn är förbjudna! På denna sida kan du läsa och se filmer  där vi berättar mer om olika typer av våld.

Känner du igen dig i någon av beskrivningarna? Här kan du läsa mer om att bli utsatt för våld och svara anonymt på frågor om hur du har det hemma.

 • Fysiskt våld

  kan se väldigt olika ut men det kan bland annat vara knuffar, slag, sparkar, att bli dragen i håret eller örfilad.

 • Materiellt våld

  är när någon förstör saker som betyder något för dig, för att straffa dig. Det kan till exempel vara att en vuxen medvetet tar kläder eller smycken från dig.

 • Latent våld

  liknar psykiskt våld men handlar mer om en känsla och en stämning i hemmet som upplevs som obehaglig och skrämmande. Det kan vara uttalade hot om våld men också dolda som märks genom kroppsspråk och gester, sånt som kanske bara de inom familjen förstår men som är mer osynligt för andra.

 • Psykiskt våld

  är olika former av kränkningar till exempel att säga att du inte är värd något, att du är ful, äcklig eller ett misstag. Det är också psykiskt våld att låsa in någon, att skrämma eller att inte ge någon mat, som en form av bestraffning. Att bli behandlad som att du inte finns är också en form av våldsutövande. Vissa beskriver att det är svårt att sätta ord på det psykiska våld de blivit utsatta för och har tänkt att det inte är våld. Men så är det inte, att bli utsatt för kränkningar och psykisk bestraffning räknas som våld och är inte tillåtet.

 • Sexuellt våld

  är alla sexuella handlingar som någon gör mot din vilja. Det kan se olika ut men det är exempelvis att någon tar på dig på ett sätt du inte vill, pratar med dig på ett sexuellt sätt som känns obehagligt. Eller att du tvingas titta på när någon gör sexuella handlingar eller att ha sex med dig mot din vilja. Det är också sexuella övergrepp om någon försöker köpa, byta eller muta till sig sex. Alla sexuella övergrepp mot barn är olagliga och är du under 15 år har ingen rätt att göra något sexuellt mot dig överhuvudtaget, även om du inte blivit hotad eller tvingad.

Psykiskt våld

Fysiskt våld

Sexuellt våld

Försummelse

Behöver du någon som förstår?

Att ta kontakt med oss är ett första steg för att få stöd och börja må bättre. Alla som jobbar i våra stöd har själv erfarenhet av att växa upp med svåra hemförhållanden. Vi förstår hur det kan kännas - du är inte ensam!

Våra stöd och aktiviteter