JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Var din egen bästa vän

Om du hade en kompis som pratade med dig såsom du pratar med dig själv, vad hade du då känt och vad hade du tyckt om den kompisen?

Det jag vill skriva om idag har jag har tagit upp här lite smått förut men jag vill gå in lite mer på det. Igår kom jag nämligen på mig själv; jag satt och pratade med en vän och plötsligt hör jag hur jag säger högt ”men jag känner mig så dålig, jag har känt mig dålig hela dagen”. Det är som att jag i samma stund inser att jag hela dagen av olika anledningar har gått och känt att jag är dålig. Jag har i princip precis sagt till mig själv, från hela mitt hjärta, ”jag är dålig”. Plötsligt blir jag nästan arg på mig själv och undrar varför jag klankar ner på mig själv så där?

Jag möter många människor som pratar om hur självkritiska dem är och om vad det ger för känsla. Det är många ungdomar som säger att de känner sig dåliga av många olika anledningar. Det finns mycket press och krav både från samhället och en själv. Jag kände mig själv dålig som fick ångest av min förälder och som inte orkade med allt det där. Kände mig dålig som kände att jag ville vara fri. För pliktkänslan var stor och när jag inte orkade med plikten, när jag inte orkade med alla krav jag hade satt på mig själv; att orka lyssna, att kunna hantera situationen, att orka ses, att ens vilja – så kände jag mig så dålig. Jag trodde att jag var en dålig människa och dotter som bara ville få vara tonåring i lugn och ro.

För det första, så är vi aldrig dåliga. Jag är inte dålig och du är inte dålig. Aldrig, aldrig, aldrig dålig! Hur mycket det än känns så. Fast det är ju det, att när det känns så blir det svårt att tänka logiskt. Därför vill jag ge de här tipset:

Tänkt dig att du är din egen vän. Skulle din vän få säga så? Igår sa jag till mig själv ”vad dålig du är som tycker att det här är jobbigt”. När jag var 16 sa jag till mig själv ”vad dålig du är som vill få må bra istället för att ta hand om din förälder”. Jag sa saker mig själv som jag ju aldrig skulle vilja att en kompis sa till mig och som jag inte alls skulle tycka att en bra kompis ska säga. Varför säger då jag så till mig själv?

Jag tror inte att ni skulle tycka att jag var dålig eller att ni skulle säga så till era vänner. Så, gör det du kan för det räcker! Var snäll mot dig själv. Om du kommer på dig själv med att vara dömande mot dig själv, fråga dig själv då, skull en kompis få prata så till mig? Vad blir svaret?

Var din egen vän.

Behöver du någon som förstår?

Alla som jobbar i stöd hos oss har själva erfarenhet av att växa upp med svåra hemförhållanden. Att ta kontakt med oss är ett första steg till att få hjälp och börja må bättre. Du är inte ensam!

hitta hjälp här