JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Jonas Hallberg om julen

Vi ställde ett par frågor om julen till vår fina ambassadör Jonas Hallberg. Så här svarar han om hur han upplevde sina jular och vad han hade önskat för stöd.

Nu är det snart jul. Om du minns tillbaka på dina jular som barn hur upplevde du dem?

– Jag har alltid gillat julen, även om det oxå var en jobbig tid för min mamma. Fram till jag var typ tretton år uppskattade jag verkligen julen, tack vare allt myspys som min mormor ”moja” alltid fixade för hela stora familjen med mostrar, kusiner, julmat, paket och tomten såklart. Har man det extra jobbigt kring jul och har tur, så har man kanske en annan vuxen person i sin omgivning som man kan vända sig till, som jag hade med min mormor.

Vad hade du önskat i den situationen?

– Jag ville ju mest av allt att min mamma skulle få vara frisk och lycklig.

Vad gjorde andra vuxna runtomkring dig?

– Jag hade några av min mammas systrar som var bra och ställde upp. Eftersom jag inte hade pappa i mitt liv blev istället kontakten med min mormor och mina mostrar en viktig del av min uppväxt.

Fick du någon form av professionellt stöd?

– Nej, det fick jag inte. Jag sökte inte heller efter det då, efter som jag skämdes över att min mamma inte var lika stark och glad som alla andras mammor.

Vad hade du önskat för form av stöd?

– OMG om Maskrosbarn hade funnits när jag var ung, det hade ju varit FAB!!!!!

Minns du hur du som barn ville att julen skulle vara?

– God mat med en glad och närvarande mamma.

Hur ser din drömjul ut nu?

– Med Antonio och våra två små hundar Chiquita och Foxi. Lugnt, skönt, mysa och chilla på någon mysig liten strand under en palm.

Hur ser du på ditt ambassadörskap för Maskrosbarn?

– Det känns stort och viktigt. Jag är enormt stolt över att få dela med mig av mina egna erfarenheter från min uppväxt. Det betyder otroligt mycket för mig att kunna få hjälpa till inom detta område.

Vad ska du göra i jul?

– Jag ska mysa med min lilla familj här i Mexiko, där vi bor. Kanske lyckas jag få tag i en liten sillbit att mumsa på. Jag saknar julmaten SÅ mycket som utlandssvensk, speciellt nu i juletid!

Vad skulle du vilja säga till alla barn som lever i utsatta livssituationer, speciellt i högtider som jul?
– Våga ta steget att kontakta Maskrosbarn, det hade jag gjort som ungdom om det hade funnits då. Googla, ring, maila eller chatta med dem!

Jag vill önska er alla en underbar jul och nyår och framför allt extra mycket kärlek till alla maskrosbarn där ute…

Glöm inte att just Du är FAB!!!
Love, Jonas XXXXX

Behöver du någon som förstår?

Alla som jobbar i stöd hos oss har själva erfarenhet av att växa upp med svåra hemförhållanden. Att ta kontakt med oss är ett första steg till att få hjälp och börja må bättre. Du är inte ensam!

hitta hjälp här