JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS SÖ-TO kl. 20-22

Att chatta med oss

Våra volontärer Alice och Marcus berättar om hur det kan gå till när man chattar med oss.

Hur brukar en chatt börja?

Alice:

– Väldigt enkelt! Jag börjar med att välkomna ungdomen in i chatten, presenterar mig och frågar hur ungdomen har det just där och då. Vi som sitter i chatten hjälper ungdomen vidare i samtalet. Det är vanligt och inte alls konstigt att inte veta hur man ska börja, och då hjälper vi till! Sen kan chattarna se olika ut, och alla samtal är unika och fina även om det kan handla om tunga saker.

Marcus:

– Ett samtal brukar ofta börja väldigt simpelt; det räcker ofta bara med att börja skriva ”hej” och inte mer än så. När jag frågar hur ungdomen mår, brukar samtalet ofta leda in naturligt till varför de valt att skriva. De flesta kommer in och skriver när de mår dåligt, haft en jobbig dag eller när de känner sig ensamma.

Vad brukar samtalen handla om?

Alice:

– Det är högt och lågt! Det är ungdomen som bestämmer vad vi ska prata om och så hjälps vi åt! Många chattar handlar om mående, behovet av hjälp med att hantera svåra känslor,  som t.ex. ångest. Jag ger gärna exempel på strategier som fungerat för mig när jag haft ångest och om du vill så kan vi prata om varför du känner dig ångestfylld. En chatt behöver absolut inte heller handla om det som är jobbigt, vi kan också bara vara en kompis som finns där på andra sidan skärmen.

Marcus:

– Samtalen brukar vara väldigt levande och fina, och kan  variera mellan tunga och lättsamma samtalsämnen. Det kan handla om konkreta händelser som skett, men även om känslor och tankar. De lättsamma samtalsämnena kan handla om vad man har för fritidsaktiviteter, idrott, vänskap, kärlek eller vilka serier eller böcker man gillar.

Till dig som tvekar att chatta med oss vill jag säga: snälla prova! Du behöver inte berätta något du inte känner dig redo att prata om.

/Alice, volontär i chatten

Vad vill du säga till de ungdomar som tvekar att höra av sig?

Alice:

– Vi som svarar i chatten är själva maskrosbarn, det kan kännas skönt att veta. Till dig som tvekar att chatta med oss vill jag säga: snälla prova! Du behöver inte berätta något du inte känner dig redo att prata om. Vi hjälps åt och ställer gärna frågor om det känns svårt att veta vart du ska börja eller vad du ska säga.  Det är helt okej att avsluta chatten precis när du vill om du skulle behöva det. Vi har stor förståelse för olika känslor kopplat till att prata om svåra händelser, tankar och känslor. Du är anonym i chatten och vi delar inte med oss av samtalet till någon annan utanför vår organisation.

Marcus:

– Jag upplever att många ungdomars rädsla är att vi skall få veta vem de är. Dels en rädsla om att socialen eller polisen ska komma och knacka på direkt efter samtalet om de berättar om sin situation. Dels kan det vara en rädsla som ursprungligen kommer från starka skam- och skuldkänslor som gör att man vill gömma sig från allt och alla.  Men väldigt många som skrivit i chatten har förklarat en sorts ”aha-upplevelse” när de inser att det inte var så farligt att prata med oss volontärer. Att vi bara är fina människor som vill dem väl. Chatten gör att fler vågar ta sitt första steg, och på så sätt börja sin resa mot ett bättre liv där man slipper vara ensam med sina tankar och känslor.

Vill du chatta med oss? Du hittar chatten längst ner i webbläsaren. Chatten har öppet söndag – torsdag 20:00-22:00. Vi ser framemot att prata med dig ♥︎ Läs mer om chatten här.