ÄR DU UNGDOM OCH HAR DET JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS!

Maskrosbarn logotyp
STÖTTA OSS

Volontär till ungdomsgård i Malmö

Har du vuxit upp med en förälder som har ett missbruk, psykisk sjukdom och/eller utsatte dig för våld och känner att du mår bra idag? Nu har du möjlighet att använda dina erfarenheter och hjälpa andra unga i liknande situation genom att bli volontär på våra ungsdomsgård!

Om oss

Maskrosbarn är en barnrättsorganisation som arbetar med att stödja ungdomar vars föräldrar mår psykiskt dåligt, har ett missbruk eller utsätter dem för våld. Vi vänder oss till ungdomar 13–19 år, från hela Sverige.

Ungdomsgården, som vi kallar för Torsdagsmys, riktar sig till ungdomar som har ett behov av att komma hemifrån för en stund. Torsdagsmys har öppet varje torsdagskväll 16- 20:30. Verksamheten bedrivs i vår lokal i Malmö eller ute på stan där vi gör olika aktiviteter. Torsdagsmyset är en fristad för många ungdomar där de får möjlighet att känna trygghet, värme och skapa nya relationer.

Om dig

Har du vuxit upp med en förälder som har ett missbruk, psykisk ohälsa och/eller utsatt dig för våld och känner att du mår bra idag? Nu har du möjlighet att använda dina erfarenheter och stötta unga i liknande situation. I rollen som volontär på Torsdagsmys arbetar du 1-2 torsdagskvällar i månaden, kl 16:00-21:00. Du arbetar tillsammans med 2-3 andra vuxna som tillsammans ansvarar för ca 15-20 ungdomar per tillfälle.

Du som söker:

  • Bor i Malmö med omnejd.
  • Identifierar dig själv som ett Maskrosbarn – du har växt upp med en förälder med missbruk, psykisk ohälsa eller som utövat våld i familjen. Det är ett krav då identifikation är en del av vår metod.
  • Har förmåga att fråga om, möta och lyssna på de problem som ungdomarna har utan att det blir för svårt för dig att hantera – du kan hålla distansen till dina egna känslor och upplevelser och har verktyg för att hantera dem.
  • Är flexibel och osjälvisk – du är beredd att ta dig an de uppgifter som ingår i uppdraget som volontär och anpassar dig till övriga ledare i gruppen. Uppgifterna innefattar även lättare städning och matlagning.
  • Är en god förebild för våra ungdomar, har stor självkännedom, är drogfri och kan sätta gränser för dig själv och andra samt kan balansera rollen i att vara professionell.
  • Har ett stort engagemang, är nyfiken, öppen och tycker att det skulle vara roligt att använda din personlighet i ditt arbete.

Det är meriterande om du:

  • Har arbetat med ungdomar tidigare
  • Studerar till eller är utbildad socionom, lärare, fritidsledare eller motsvarande.
  • Har erfarenhet av gruppverksamhet och stödsamtal.

Dina arbetsuppgifter:

Torsdagsmys pågår oftast mellan 16:30-20:30 varje torsdag för ungdomarna. 20:30-21:00 avslutar ledarna med städ och genomgång av kvällen. Aktiviteterna och middagarna hålls mestadels på kontoret men även ute på stan ibland. Kvällarna är planerade och väl strukturerade av ansvarig som är närvarande vid varje Torsdagsmys.

Som volontär hos oss ställer vi höga krav på dig och jobbet kan ibland kännas stressigt och tungt. Samtidigt så är du med och förändrar unga människors liv och ger dem en känsla av gemenskap och trygghet. Du förväntas vilja arbeta under en längre tid i organisationen och kunna arbeta minst en gång i månaden. Du kommer att få utbildning i vår metod och löpande feedback av ansvarig. Inget arvode utdelas men vi står för mat och aktivitetskostnader.

Ansökan

Skriv ditt personliga brev genom att svara på frågorna:
● På vilket sätt är du ett Maskrosbarn? (Beskriv på max en halv A4)
● Hur har du bearbetat dina erfarenheter och minnen?
● Varför vill du arbeta som volontär på Torsdagsmys?
● Vad tror du skulle vara din största utmaning i arbetet?

Intervjuer sker löpande under ansökningstiden. Nästa steg i processen är en rekryteringskväll som hålls den 7 september. Går du vidare i rekryteringsprocessen behöver du även kunna delta på obligatorisk utbildning den 14 och 16 september mellan 17.00-20:00.

Vid frågor, kontakta malmo@maskrosbarn.org.

Skicka in din ansökan så snart som möjligt till jobba@maskrosbarn.org. Skriv ”Volontär Malmö” i ämnesraden.

Sista ansökningsdag är 29 augusti. 

Se våra övriga lediga jobb här.