ÄR DU UNGDOM OCH HAR DET JOBBIGT HEMMA? CHATTA MED OSS!

STÖTTA OSS

Volontär på vår ungdomsgård i Malmö

Är du kanske själv ett maskrosbarn och vill vara med och göra skillnad för barn med föräldrar som lider av psykisk ohälsa, missbruk och/eller utsätter dem för våld? Sök som volontär till vår ungdomsgård!

Om oss

Maskrosbarn är en barnrättsorganisation som arbetar med att stödja ungdomar som har föräldrar som mår psykiskt dåligt, har ett missbruk eller utsätter dem för våld. Vi vänder oss till ungdomar, 13–19 år, från hela Sverige.

Ungdomsgården som vi också kallar för Torsdagsmys, riktar sig till ungdomar som har ett behov av att komma hemifrån för en stund. Ungdomsgården är öppen varje torsdag  mellan 16-21. Verksamheten bedrivs i våra lokaler i Malmö, eller ute på stan där vi gör olika aktiviteter. Ungdomsgården är en fristad för många ungdomar där de får trygghet, värme och ett gott skratt.

Om dig

Har du själv växt upp med en förälder som har ett missbruk, psykisk ohälsa och/eller utsatt dig för våld och känner att du mår bättre idag? Nu har du möjlighet att använda dina erfarenheter och hjälpa andra unga i liknande situation. I rollen som torsdagsmys-volontär arbetar du 1-2 torsdagskvällar i månaden ca 4h per tillfälle. Du arbetar tillsammans med 3-4 andra vuxna som ansvarar för ca 15 ungdomar per tillfälle.

Du som söker:

 • Bor i Malmö med omnejd.
 • Identifierar dig själv som ett Maskrosbarn – du har en förälder med missbruk, psykisk ohälsa eller som utsatt dig för våld. Det är ett krav då identifikation är en del av vår metod.
 • Mår så pass bra idag att du har förmåga att fråga om, möta och lyssna på de problem som ungdomarna har utan att det blir för svårt för dig att hantera – du kan hålla distansen till dina egna känslor och upplevelser och har verktyg för att hantera dem.
 • Är en bra förebild för våra ungdomar, har stor självkännedom, är drogfri, har ett välfungerande liv där du kan planera din tid, sätta gränser för dig själv och andra samt kan balansera rollen i att vara professionell samtidigt som du blir ett slags extrastorasyskon för ungdomarna.
 • Är flexibel och osjälvisk – du är beredd att ta dig an alla de uppgifter som ingår i uppdraget som volontär och anpassar dig till övriga ledare i gruppen. Uppgifterna innefattar även städning och matlagning.
 • Är stresstålig och jobbar hårt- du kan hantera stress, har tålamod även under press och är inte rädd för att arbeta hårt.
 • Har ett stort engagemang, är nyfiken och öppen och tycker att det skulle vara roligt att använda din personlighet i ditt arbete.

Det är meriterande om du:

 • Har arbetat med ungdomar tidigare.
 • Studerar till eller är utbildad socionom, psykolog, pedagog eller fritidsledare.
 • Har erfarenhet av gruppverksamhet och stödsamtal.
 • Har körkort och tillgång till bil.

Dina arbetsuppgifter

Torsdagmys pågår mellan 16-20 varje torsdag för ungdomar runt om i Skåne. Ungdomsgården hålls oftast på kontoret men det förekommer att vi ibland gör aktiviteter på stan. Vi håller oss oftast i Malmö men resor inom Skåne kan också förekomma. Kvällarna är planerade och väl strukturerade av vår ansvarige för ungdomsgården som även alltid är närvarande på torsdagsmysen.

Som torsdagsmys-volontär ställer vi höga krav på dig och du blir ibland utsatt för mycket hög press, men samtidigt får du tillbaka mycket mer än du ger. Du är med och förändrar unga människors liv och ger dem en gemenskap och trygghet.

Du förväntas vilja arbeta under en längre tid i organisationen och kunna arbeta minst en gång i månaden.

Du kommer att få utbildning i vår metod. Inget arvode utdelas men vi står för all mat och aktivitetskostnader.

ANSÖKAN Skriv ditt personliga brev genom att svara på frågorna:

 • På vilket sätt är du ett Maskrosbarn? (Beskriv lite kring din uppväxt på max en halv A4a)
 • Hur har du bearbetat dina erfarenheter och minnen?
 • Varför vill du arbeta som torsdagsmys-volontär?
 • Vad tror du skulle vara din största utmaning som torsdagsmys-volontär?

Du behöver kunna delta på rekryteringskväll den 10e september samt vid två kvällsutbildningar den 23:e september respektive 30:e september.

Skicka din ansökan till amira@maskrosbarn.org.

Kontaktperson

Amira El said, Lokalt ansvarig stödverksamhet Malmö, amira@maskrosbarn.org.

Sista ansökningsdag: 10:e augusti.

Intervjuer sker löpande under ansökningstiden.