Polisen

Polisen är de som utreder brott när något har hänt. De ska även hjälpa till akuta situationer. 

Vi vet att polisen kan hjälpa till om du har blivit utsatt för ett brott, men vi vet också att det kan kännas otäckt att ta kontakt med polisen. Vi på Maskrosbarn möter en hel del ungdomar som har blivit utsatta för någon typ av brott, många gånger av någon i familjen.

 

IMG_0854 copy
Det är inte ovanligt att vuxna personer som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk gör sådant som är olagligt mot barn. Det kan till exempel handla om olika typer av våld eller sexuella övergrepp. Våld kan vara både fysiskt, som exempelvis slag och sparkar. Men det kan också vara psykiskt, alltså sånt som gör ont på insidan som till exempel olika typer av kränkningar och hot, att bli nedtryckt eller utstött ur familjen. 

Det finns även många olika typer av sexuella övergrepp. Alla sexuella handlingar som någon gör mot din vilja är sexuella övergrepp. Det kan till exempel handla om att bli tvingad att ha sex fast du inte vill, att någon tar på din kropp på ett obehagligt sätt eller att tvingas se på när någon gör något sexuellt på internet eller i det vanliga livet.

Ingen människa har rätt att utsätta dig för någon form av våld eller övergrepp. Det spelar ingen roll vem du blir utsatt av eller hur många gånger du har blivit utsatt, det är aldrig ditt fel. Om du blir eller har blivit utsatt för våld eller övergrepp har du rätt till hjälp och stöd.

Om du är i en situation som känns hotfull och akut – till exempel när det pågår misshandel, inbrott, övergrepp eller hot – så tveka inte att ringa nödnumret 112! Ibland kanske du inte är helt säker på om situationen är så pass allvarlig att du kan ringa 112. Men är du orolig så tveka inte att ringa! Då kan den som du får prata med på larmcentralen avgöra om de ska skicka en polis till dig eller om de ska hjälpa dig på annat sätt istället.

Om du har blivit utsatt för ett brott (till exempel misshandel, sexuellt övergrepp, hot, förföljelse eller annat) så kan du ringa polisens telefon 11414 och göra en anmälan. Du kan också gå in på ett polisstation och göra en anmälan. När du gör en anmälan så kommer du att få svara på frågor som rör det brottet som du har blivit utsatt för. På polisens hemsida kan du läsa om olika typer av brott och vad som kan vara bra att tänka på om du har blivit utsatt och vill göra en anmälan.   

https://polisen.se/Utsatt-for-brott/Olika-typer-av-brott/

Information om vad som är brottsligt

Information om vad som är brottsligt, hur det kan kännas om du har varit med om brott och var du kan få hjälp hittar du här. Där finns också information om vad som händer om du anmäler ett brott eller om det blir rättegång.

Chat
öppnar om:
  19 h 20 min